Veliki uspjeh fizičara: Napokon otkrivena "Božja čestica"

Ilustracija: Shutterstock

FIZIČARI iz švicarskog CERN-a su objavili kako je napokon otkriven Higgsov bozon, subatomska čestica koja bi napokon mogla dati odgovor na pitanje što elektronima u svemiru daje veličinu i oblik, javljaju strani mediji.

Još 1964. Peter Higgs je predložio njezino postojanje, kasnije ju nazvavši "Božjom česticom", a svrha njezinog postojanja je pokušaj razumijevanja nastanka svemira, za kojeg se smatra da je nastao usred Velikog praska.

Znanstvenici koji su je otkrili bi mogli biti sigurni kandidati za Nobelovu nagradu.

Još početkom srpnja, iz CERN-a (Europska organizacija za nuklearna istraživanja) je objavljeno da je pronađena čestica koja podsjeća na Higgsov bozon ali nisu mogli sa sigurnošću to potvrditi.

"Prvi rezultati podataka iz 2012. su izvrsni i meni je jasno da se radi o Higgsovom bozonu, iako treba uraditi još puno istraživanja da se utvrdi o kojoj vrsti Higgsovog bozona se radi", rekao je Joe Incandela, fizičar koji vodi jedan od dva glavna tima u CERN-u.

Kako bi se došlo da zaključka da se uistinu radi o Higgsovom bozonu, rade se istraživanja o tome kako djeluje zajedno s drugim česticama i njihovim kvantnim osobinama, priopćeno je iz CERN-a.

Rezultati su objavljeni za vrijeme konferencije fizičara u talijanskim Alpama a na istraživanju su radila dva tima od nekoliko tisuća znanstvenika.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.