Umro kaskader Richard Graydon, najpoznatiji dvojnik Jamesa Bonda

Screenshot: YouTube

RICHARD GRAYDON, kaskader koji se pojavio u više od deset filmova o Jamesu Bondu, umro je u 92. godini života, javlja Telegraph.
 
Osim u filmovima o legendarnom agentu 007, Graydon je glumio i u prvoj trilogiji "Ratova zvijezda".
 
Graydon je rođen 12. svibnja 1922. godine, a karijeru je započeo 1963., kada se prvi put pojavio na filmu, i to u drugom po redu hitu o Jamesu Bondu, "Iz Rusije s ljubavlju". Bio je slijep na jedno oko, ali je ostvario izuzetno uspješnu karijeru u ulozi dublera. 
 
Kasnije se,1964., pojavio i u "Goldfingeru", a 1965. u "Operaciji grom", čime postaje stalni dio kastinga u filmovima o agentu 007.
 
Prvi je put bio dvojnik Jamesa Bonda u filmu "On Her Majesty’s Secret Service" 1969. godine, u poznatoj sceni utrke na motornim sanjkama. U filmu "Octopussy" mijenja Rogera Moorea u većini opasnih akcijskih scena.
 
No, kao jedna od njegovih najpoznatijih uloga ostat će zapamćena ona u filmu "Moonraker" iz 1979. i scena borbe na žičari iznad Rio de Janeira. Tijekom snimanja Graydon je gotovo nastradao: okliznuo se i ostao visiti na žičari, držeći se samo jednom rukom, bez sigurnosne mreže.
 
Graydon je surađivao i s Clintom Eastwoodom, Ridleyjem Scottom, Timom Burtonom i Guyem Ritchiejem.
  
Njegov ga je kolega Martin Grace opisao riječima: "Za njega je visiti na žičari iznad Rija bilo isto što i piti kavu na Piccadillyju. Radio je ono što drugi kaskaderi nisu mogli, ili nisu htjeli, i činio je to s najvećim zadovoljstvom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.