Uginuo još jedan bijeli nosorog: Ostalo ih je samo četiri

Screenshot: YouTube

NABIRE, 31-godišnja ženka sjevernog bijelog nosoroga uginula je od puknuća ciste, obavještavaju iz češkog zoološkog vrta Dvur Kralove. Uz preostale tri ženke, ostao je još samo mužjak, Sudan, koji živi u kenijskom rezervatu.

"Cista koja se nalazila u njezinom tijelu bila je ogromna. Nije bilo načina da ga operiramo", rekao je Jiri Hruby iz zoološkog vrta i dodao da su nakon smrti odstranili jajnike u nadi da će tako spasiti rijetki genetički materijal.

"Naša je moralna dužnost pokušati spasiti ih. Nadamo se da ćemo uz pomoć zoološkog vrta iz San Dijega skupiti dovoljno biološkog materijala da nam to pođe za rukom", rekao je direktor zoološkog vrta Premysl Rabas.

Sudan živi u rezervatu Ol Pejeta Conservancy i od krivolovaca ga 24 sata na dan čuvaju naoružani zaštitari.

Odstranjen mu je i rog kako bi se smanjila opasnost da postane meta krivolovaca, a opremljen je i radio-odašiljačima da bi ga čuvari mogli pronaći u slučaju da ga izgube iz vida.

1960. godine na svijetu je bilo oko 2000 jedinki ove vrste, a već do 1984. taj se broj smanjio na 15. Sve vrste nosoroga, vrste koja svijetom hoda već 50 milijuna godina, a živi na području Afrike i Azije, na rub je izumiranja doveo čovjek. Rog nosoroga, koji se koristi uglavnom za umjetničke rezbarije, ali i u "medicinskim" pripravcima, na nekim tržištima, kao primjerice u Vijetnamu, doseže cijenu i do 700.000 kuna za kilogram.

Da bi osigurali što bolje uvjete za posljednjeg sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, kao i kvalitetnije osposobljavanje njegovih čuvara, stručnjaci iz kenijskog rezervata za životinje inicirali su i pokretanje kampanje za prikupljanje novčanih sredstava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.