Tom i Jerry danas slave rođendan

Foto: Press

GENERACIJE klinaca odrasle su na jednom od ponajboljih, ali i najpopularnijih crtanih filmova u svijetu. Naravno, riječ je o legendarnim animiranim filmovima Williama Hanne i Josepha Barbere.

Crtani je film pratio avanture mačka Toma i miša Jerryja, a njihovo komično nasilje postalo je izuzetno popularno. Štoviše, časopis Time ih je uvrstio među najbolje televizijske serije svih vremena.

Originalna serija od 114 epizoda koje su Hanna i Barbera stvorili za MGM između 1940. i 1957., a u tom su periodu osvojili i sedam Oscara. Naravno, originalna je serija stvorila i niz spin-off projekata koji su franšizu držali na životu od samih početaka pa sve do danas.

Prvi animirani film koji se vrtio oko mačke i miša, bazvan "Puss Gets The Boot", pušten je u kina 10. veljače 1940. Tom se tada zvao Jasper, a miš Jinx. Međutim, animator John Carr godinu je dana kasnije paru dao ime Tom i Jerry, a riječ je uobičajenom nazivu iz 19. stoljeća kojim se u Londonu opisivala mladež sklona divljem ponašanju.

Tijekom godina, Hannu i Barberu zamijenili su Gene Deitch (1961-1962), Chuck Jones (1953-1967), a Cartoon Network nedavno je najavio novu seriju koja se sastoji od dva 11-minuta crtana filma nastala u vizualnom stilu originalne serije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.