Svi znaju za "Tetris", ali znate li tko su najbolji igrači na svijetu?

Foto: Classic Tetris World Championship

AKO POSLJEDNJIH trideset godina niste proveli u apsolutnoj izolaciji, vjerojatno ste upoznati s "Tetrisom", video igrom Alekseja Pajitnova koja se s jednakim žarom igra danas kao i 1984. kad se prvi puta pojavila na tržištu.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jest da postoji i "scena" profesionalnih igrača ove video igre, a baš kao i u slučaju svakog drugog natjecanja, i ovaj ima svoje šampione.

Donedavno, to je bio Jonas Neubauer koji je čak četiri godine držao titulu najboljeg igrača "Tetrisa" (Classic World Tetris Championship). Međutim, na nedavno održanom turniru, s prvog ga je mjesta skinuo Harry Hong koji je već godinama blizu tronu i jedan je od najvećih Neubauerovih rivala.

Konkurencija na turniru je kao i svake godine dosad bila nemilosrdna, ali ove su godine, tvrde natjecatelji, kandidati bili posebno opaki. Naime, još u kvalifikacijama jedan od igrača uspio je doći do maksimalnog broja bodova (999,999), a to je uspjeh koji je za rukom pošao samo šačici igrača.

Na kraju se sve (ponovno) svelo na Honga i Neubauera, a gledatelji su finalni okršaj nazvali "borbom epskih razmjera".

Oba su igrača na posljetku igrala na najvišem, 29. nivou težine (kako to izgleda, pogledajte u nastavku), a pobjedu je na kraju, kao što smo već napisali, odnio Hong koji je okončao "eru Neubauera" koji je i sam, nekoliko dana prije turnira, dao naslutiti kako njegova vladavina ne može trajati vječno.

"Ljudi su ovog puta daleko opasniji nego prije tri ili četiri godine. Odlično igraju 'Tetris'. Dakle, postoji taj element. Međutim, tu je i element slučajnosti. Teško je kontinuirano pobjeđivati. Važno je naglasiti da je nemoguće programirati igru tako da isključimo element slučajnosti. Čak i da ljudima date iste oblike, mijenja se njihova konfiguracija pa je sve na kraju svedeno na kaos", govori Neubauer.

Svi oni koji još nisu upoznati s ovom scenom, trebali bi pogledati dokumentarni film "Ecstasy of Order: The Tetris Masters" koji se prati majstore ove igre i njihova nastojanja da (p)ostanu najbolji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.