Sretan vam Dan žena! Darujte si burlesku!

DANA 8. ožujka slavimo ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena. Čestitkama za Dan žena pridružuje se i Mala performerska scena, organizator gostovanja Cabaret New Burlesque za koji se ulaznice po nižoj, pretprodajnoj cijeni mogu nabaviti upravo do - Dana žena! Ako još ne znate kako darovati svoju dragu ili sebe, možda je upravo ova američka hit predstava koja slavi Ženu s veliko "ž" idealan poklon!

Ova uspješna burleskna predstava već  je osvojila publiku SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Nizozemske i Njemačke, a 31. ožujka gostovat će u zagrebačkom Kinu SC. Bilo da si priušćujete ekonomičniju ulaznicu u drugoj zoni, ili nešto ekskluzivniju u prvim redovima, koja dolazi uz čašu šampanjca, Cabaret New Burlesque jamac je provokativne zabave zbog koje ćete sjediti na rubu stolca.

Izvođačice Cabareta New Burlesque slave ženu, bez obzira na njezinu dob ili oblik. Upravo je čudesno kako su baš u Parizu, toj kolijevki slobode, jednakosti i cabareta, uz konkurenciju Moulin Rougea ili Crazy Horsea, legendarnih kabaretskih adresa koje slave više industrijsku ideju ljepote, ove društvenim normama neopterećene Amerikanke uspjele tjednima puniti gledališta do posljednjega mjesta. Ako je poklekla francuska prijestolnica, onda nova burleska ima snagu na koljena baciti i ostatak Europe.

Ove performerice preferiraju da ih se zove "teasericama" (zadirkivačicama) umjesto striptizetama, stavljajući element igre ispred pukog svlačenja odjeće. Čine to prvenstveno radi sebe, a ne radi muškaraca (smatra se da je upravo rad za muškarce ubio nekadašnju burlesku i povezao je uz jeftine noćne barove koji su ponižavali žensko dostojanstvo). To pokazuje i sastav publike pred kojom Cabaret New Burlesque redovito nastupa. U njoj su podjednako zastupljene i žene i muškarci, podjednako u predstavi uživaju i heteroseksualci i homoseksualci... Dirty Martini, Julie Atlas Muz ili Kitten on the Keys su jednostavno izvođačice čija scenska prisutnost pobjeđuje uobičajene kanone ljepote koji bi navodno imali zadovoljiti - baš sve.

Pokret novog striptiza često se analizira kao protuotrov ekonomskoj krizi i kao akt novog feminizma. U novoj burleski žene se ne svlače zbog potreba klijenata, nego tim činom ustoličuju kontrolu nad svojim tijelom. Ono što je nekoć odbacivano kao najniža grana kazališta, u današnjoj verziji kombinira performance art, moderni ples i političku satiru. Nova burleska u svoje redove privlači umjetnice sa sveučilišnim diplomama, stručnjakinje za umjetnost, povijest, ples ili rodne studije. One smatraju da je preporod burleske djelomice i pobuna protiv kulturalne slike žena koje su ekstremno vitke i poboljšane silikonima, botoksom i plastičnom kirurgijom.

Ulaznice za Cabaret New Burlesque po nižim cijenama pronađite na Dan žena u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37) ili putem stranice www.cirkus.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.