Sisački zet David Haines inspiracija je za dramatičnu priču za djecu

Screenshot: YouTube

DUH Davida Hainesa, ubijenog sisačkog zeta, živjet će i dalje kroz dječju priču, koju su napisala dva francuska novinara, zarobljena od strane islamista u isto vrijeme kad i Haines.

Nicolas Hénin i Pierre Torres objavit će 11. ožujka tužnu dječju priču "Hoće li se Tata Jež ikada vratiti kući?", piše Telegraph. Njih su dvojica zarobljeni u sirijskom gradu Raki u lipnju 2013., a u zarobljeništvu su bili deset mjeseci. Tu su upoznali Hainesa, bivšeg RAF-ovog inženjera koji je u Siriju došao kao humanitarni djelatnik.

Pisac knjige Henin, otac četverogodišnje kćeri i jednogodišnjeg sina, te ilustrator Torres ovime su željeli odati počast Hainesu, čija je žena iz Siska.

Priča govori o ocu ježu kojeg ljudi nose u kutiji za piknik, u koju je slučajno upao dok je tražio hranu za svoju obitelj. Potom ga u kutiji u dvorištu zatočenim drži maleni dječak.

"Bit ćeš moja omiljena životinja, naučit ću te trikove i radit ćeš sve što ja hoću", govori dječak ježu.

Jež potom uspijeva pobjeći i kreće u niz pustolovina, u kojima mu pomažu štakor, mačka i orao.

"Ideja je bila stvoriti poeziju iz opscenog. Sanjali smo zajedno o našem životu nakon oslobođenja i susretu s našim kćerima", istaknuo je Henin, čija je kći istih godina kao Hainesova najmlađa kći Athea, koju ima sa suprugom Draganom.

"Iako on nije napisao ovu knjigu, njegov duh i njegova iskra su u njoj", dodao je.

Odlučili su se za lik ježa, jer te životinje nalaze svoj put kući kad se izgube. U jednom dijelu knjige jež na cesti vidi drugog ježa, koji je stradao dok ju je pokušao prijeći i to je jedina aluzija na Hainesa, koji je smaknut u zarobljeništvu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.