Samo jedna fotografija može pokazati jeste li ljevičar ili desničar

Foto: Shutterstock

U POMALO čudnom novom istraživanju stručnjaci su pokušali pokazati kako je moguće povezati reakciju čovjeka na ružne prizore, kao što su crvi, iskasapljena trupla ili prljavština u sudoperu, s njihovim političkim opredjeljenjem, piše Huffington Post.

"Nevjerojatno, ali otkrili smo da je reakcija mozga na jedan jedini odvratan prizor dovoljna da bi se utvrdilo čemu je osoba politički naklonjena", kazao je Read Montague, profesor psihologije s istraživačkog instituta u Virginiji koji je vodio istraživanje, a rezultati su objavljeni u časopisu Current Biology.

Unutar njega ispitano je 83 muškaraca i žena kojima je prikazivana serija slika dok im je u isto vrijeme mozak sniman uređajem za magnetsku rezonanciju. One su uključivale već navedene prizore, ali i one "ugodne" kao što su lijep krajolik ili fotografije djeteta.

Nakon što su im prikazane sve fotografije, ispitanici su morali kazati koliko ih je zgrozio određeni prizor. Osim toga, ispunili su i anketu o političkim uvjerenjima koja je uključivala stavove o religiji u školama, kontroli oružja, imigrantima i gay brakovima.

Utvrđeno je da ne postoji značajna razlika u tome kako su liberali i konzervativci ocijenili fotografije. Ali, otkriveno je i da postoje razlike između te dvije grupe u aktivnostima dijelova mozga povezanih s gađenjem, regulacijom emocija, koncentracijom pa čak i pamćenjem. Te razlike bile su toliko naglašene da su istraživači mogli analizirati sken i prema njemu prepoznati kakvog je osoba političkog uvjerenja s 95-postotnom točnošću.

Istraživači vjeruju da su razlike u reakcijama na gadljive prizore vrlo vjerojatno duboko ukorijenjene u našim mozgovima, odnosno preuzete od roditelja, ali i smatraju da geni utječu na naše političke stavove na sličan način na koji utječu i na našu visinu.

"Genetika određuje visinu, ali ne u potpunosti. Ishrana, spavanje, izgladnjivanje, sve to može promijeniti nečiju visinu u konačnici. Ali djeca visokih ljudi imaju tendenciju biti visoka i to je na neki način početna točka", poručili su.

Montague je dodao da prihvaćanje činjenice da su naši mozgovi stvoreni da imaju različite političke stavove može pomoći u ublažavanju političkih napetosti: "Ako počnemo shvaćati da su neke automatske reakcije na politička pitanja samo to - reakcije - možda uspijemo malo smanjiti temperaturu u trenutno uzavrelim političkim diskursima", poručio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.