Prava stvar za ljubitelje SF-a: "Inception kaciga" stvara alternativnu stvarnost



BLOCKBUSTER  Christophera Nolana "Inception" smješten je u ne tako daleku budućnost u kojoj je vojna tehnologija dosegla mogućnost infiltracije u snove i mijenjanja njihovih sadržaja. No, čini se da je ta tehnologija vrlo stvarna, a i dostupna, piše Nature.

Naime, znanstvenici su nedavno razvili kacigu pomoću koje se ljudski um može "prevariti" da ne razlikuje stvarnost od snova. Znanstvenici objašnjavaju kako se radi o istom procesu kao i u filmu, gdje Leonardo Di Caprio tumači špijuna koji je unajmljen da podmetne ideju u um jednog biznismena. Njihov test uključivao je sistem pod imenom "Substitutional Reality" (Zamjenska realnost) koji je razvijen na "RIKEN Brain Science Institute's Laboratory for Adaptive Intelligence" u Japanu.



Sudionici eksperimenta na čijem je čelu bio profesor Keisuke Suzuki, snimljeni su kako ulaze u sobu i slušaju upute znanstvenika. Nakon toga, sjeli su na stolac i na glavu im je pričvršćena kaciga u kojoj se nalazio monitor koji je prikazivao razne scene, od kojih u neke bile scene uživo, dok su druge bile snimljene.

Sudionici su prvo gledali snimku sebe kako ulaze u sobu i primaju upute. Nakon toga uslijedila jedna lažna snimka uživo, da bi se test završio pravom snimkom uživo. Rezultati eksperimenta pokazali su da su sudionici eksperimenta jedino mogli odrediti da je "dvojnička" scena u kojoj ulaze u sobu i primaju upute snimka, dok snimke uživo od onih lažnih, nisu mogli razlikovati. Profesor Suzuki naglasio je kako bi ovaj test mogao poslužiti liječnicima u razumijevanju psihičkih bolesnika koji u u uvjerenju da vide više verzija stvarnosti odjednom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.