Potraga se nastavlja: Slučaj Jacka Trbosjeka ipak nije riješen

Foto: Wikipedia

TREBAO je to biti konačni znanstveni dokaz koji napokon razotkriva čovjeka iza grozomornih ubojstava koja su se prije 126 godina dogodila u Whitechapelu. Međutim, čini se da slučaj zloglasnog Jacka Trbosjeka ipak nije riješen.

Podsjetimo, radi se o jednoj je od najvećih misterija u povijesti, a početkom prošlog mjeseca čitali smo o Russellu Edwardsu, 48-godišnji biznismenu koji se dugi niz godina amaterski bavio ovim slučajem. Naime, on je angažirao svjetski poznatog stručnjaka specijaliziranog upravo za ovaj tip dokaza, dr. Jarija Louhelainena,

DNK uzorci uzeti sa šala koji je pronađen pored tijela Catherine Eddowes, bili su ključni za ovo otkriće.

Koristeći suvremene metode, dr. Louhelainen je pronađeni uzorak usporedio s uzorcima osumnjičenih i došao do ovog otkrića, a između stotinu osumnjičenih, DNK uzorci savršeno su se poklapali s uzorcima poljskog emigranta Aarona Kosminskog.

Kosminski je u vrijeme ubojstava imao 23 godine i živio nedaleko mjesta gdje je policija pronašla treću žrtvu, Elizabeth Stride.

Pogreška u nomenklaturi

Međutim, čim se vijest pojavila, mnogi su stručnjaci upozoravali da ovim rezultatima valja pristupiti s oprezom, a Sir Alec Jeffreys, profesor i izumitelj genetskog uzimanja otiska, tvrdi da je Louhalainen učinio kardinalnu pogrešku u nomenklaturi prilikom korištenja DNK baze podataka. Pokažu li se njegove sumnje točnima, to bi značilo da je DNK mogao ostaviti bilo tko, piše Independent.

U kratkim crtama, to znači da ništa ne povezuje Kosminskog i Catherine Eddowes, a svaka tvrdnja da je Kosminski ubojica nije ništa drugo nego puko nagađanje.

Drugi znanstvenici također dijele mišljenje profesora Jeffreysa, a među njima je i profesor forenzičke molekularne biologiji na roterdamskom sveučilištu Erasmus, Mannis can Oven, profesor Walther Parson i Hansi Weissensteiner koji je jedan od znanstvenika zaslužnih za računalni algoritam koji je Louhelainen koristio.

Autor stoji iza svojih zaključaka

Louhelaineov rad nije objavljen niti u jednom relevantnom znanstvenom časopisu već samo u Edwardsovoj knjizi, tako da se pogreška bez nezavisne znanstvene provjere rada mogla vrlo lako potkrasti.

Oglasio se i glasnogovrnik izdavačke kuće Sidgwick & Jackson: "Autor stoji iza svojih zaključaka. Istražujemo prijavljenu grešku u znanstvenoj nomenklaturi. Zaključak donesen u knjizi, da je Aaron Kosminski bio Jack Trbosjek, oslanja se na mnogo više od jedne brojke".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.