Petak 13.: Na zagrebački Freaky Friday stiže i riječki enfant terrible!

Foto: PR

SREDIŠNJU hrvatsku proslavu posljednjeg petka trinaestog u 2013. godini uveličat će i izložba riječkog umjetnika Davora Dundare. Samo na jednu noć, i to onu s dvjema nesretnim trinaesticama u datumu, publika će u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo moći zaviriti u mračni fantastični svijet ovog kontroverznog umjetnika. Freaky Friday donosi i Dundarin performans, potom sideshow predstavu ekskluzivnih gostiju iz Finske (Lucky Hell & Jussi Paradise), video instalaciju Twisted Constrictora „Operacija“ te glazbeni kontrolirani kaos Dj-a Ivana Krželja.



Radovi Davora Dundare nemaju akademsku pozadinu, a povjesničar umjetnosti Branko Cerovac naziva ga art borderbreakerom koji publiku dovodi „na rub delirija smijeha, znoja, suza, gušenja i povraćanja“. Estetika bizarnog, šokantnog i barem ekscentričnog sastavni je dio njegova izričaja, još od djelovanja unutar multimedijalnih kolektiva kao što su Les Fleurs du mal ili Adapteri. Stalni izložbenih postav Dundarinih autorskih radova nalazi se u riječkome stanu pretvorenom u antimuzej i, samo za Freaky Friday, nakratko će preseliti s obale Jadrana na obale Save.

Publiku u Pogonu Jedinstvo točno u ponoć očekuje i ritualni performans koji umjetnik opisuje kao spontano oslobađanje podsvijesti kroz čudovišne transformacije u kojima tijelo postaje medij. Inspiriran apsurdom, Dundara izokreće sliku svijeta u rubnoj atmosferi jezivog i smiješnog. Njegovi radikalni radovi dosad su uključivali elemente kao što su iznutrice, luđačke košulje, snifanje razrjeđivača ili kremiranje štakora. Zbog performansa u sklopu nastupa kultne punk grupe Pogreb X (matični bend pokojnog Satana Panonskog) vinkovački Marinfest zabranio je i bendu i Dundari nastupanje na tom rock festivalu.



Povratak ovog provokativnog umjetnika na zagrebačku alternativnu scenu kroz izložbu i performans samo je dio pomaknutog repertoara kojim Mala performerska scena obilježava ovaj petak trinaesti.

Publika Freaky Fridayja može računati i na gutanje mačeva, manipuliranje vatrom, ekstremno fakirsko tretiranje ljudskoga tijela, i još puno toga strašnoga, ali i smiješnoga.

Ulaznice za ovaj nesvakidašnji događaj prodaju se po cijeni od 70 kuna u Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37) ili na sam dan događaja, 13. prosinca, na ulazu u Pogon Jedinstvo. Vrata dvorane otvaraju se u 20 sati. Više informacija pronađite na www.cirkus.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.