Otkrivena tajna kolekcija Neila Armstronga: Pogledajte što je skrivećki donio s puta na Mjesec

Foto: NASA

OTKRIVENO je da je Neil Armstrong imao tajnu kolekciju uspomena s puta na Mjesec.

Ovaj tjedan objavljeno je da je pronađeno nekoliko predmeta koje je Neil Armstrong donio za Zemlju nakon povijesne misije Apolla 11, za vrijeme koje je postao prvi čovjek koji je zakoračio na Mjesec.

Armstrongova udovica pronašla je predmete u ormaru nakon njegove smrti 2012. godine.

"Primio sam e-mail od Carol Armstrong da je u jednom Neilovom ormaru pronašla bijelu platnenu vreću ispunjenu predmetima koji su izgledali kao da su iz svemirske letjelice", napisao je dr. Allan Needell s odsjeka za povijest svemira Smithsonian National Air & Space Museuma u Washingtonu na blogu muzeja prije tri dana. "Ne trebam posebno napominjati da za osobu koja se bavi predmetima iz svemira ne postoji ništa uzbudljivije od ovoga", dodao je.

Astronauti vreću u kojoj su stvari pronađene nazivaju McDivitt Purse i ona se koristila kao privremeno spremište ekipe. Stručnjaci iz NASA-inog časopisa Apollo na mjesečevoj površini (ALSJ) potvrdili su s apsolutnom sigurnošću da su predmeti pronađeni u vreći korišteni na Apollu 11, dodajući da su u pitanju predmeti neprocjenjive povijesne vrijednosti.

Među pronađenim predmetima su kablovi, remen, i drugi pomoćni dijelovi iz letjelice, ali i kamera kojom je snimano slijetanje na Mjesec. "Koliko znamo, Neil nikad nikome nije rekao za čuvanje ovih predmeta i nitko osim njega nije ih vidio u posljednjih 45 godina otkad se s njima vratio s Mjeseca", dodao je Needell.

Također, za ABC je kazao da su u pitanju predmeti koji su trebali ostati na Mjesecu: "To su popisani predmeti koji su trebali ostati u lunarnom modulu. Imamo dokaze da su ovo viškovi. Na letjelici je postojala određena količina mjesta na povratku. Prioritetni su bili uzorci za znanstvena istraživanja. Puno toga ostane na Mjesecu. Ne može se spakirati i ponijeti sve što se donese. Mnogi astronauti uzimali su si uspomene, stvari koje više nisu potrebne. Mislim da je u pitanju neka neizgovorena tradicija".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.