Originalna Schindlerova lista na eBayu: Početna cijena 3 milijuna dolara

Screenshot: eBay

JEDNA od originalnih sedam lista Oskara Schindlera raspoloživa je trenutno na aukciji na eBayu, piše CNN.

Oskar Schindler bio je nacist i biznismen, no u povijesti je zapamćen kao veliki spasitelj židova u Drugom svjetskom ratu.

Schindler je, kako bi spasio 1200 židovskih zatvorenika, uvjerio svoje nadređene kako su židovi neizmjerno važni za rad i proizvodnju te je otvorio tvornicu u današnjoj Češkoj Republici u kojoj ih je zaposlio.

Prebacivanje tih prisilnih radnika zabilježeno je na sedam takozvanih "Schindlerovih lista", napisanih oko 1944. i 1945. godine.

Danas ih je ostalo samo četiri, kaže Gary Zimet, kustos aukcijske kuće "Moments in Time", od kojih je jedna upravo ova trenutno u ponudi na internetskoj aukciji. Nju je napisao Schindlerov računovođa, Itzhak Stern.

Ona je ujedno i jedina od preostalih koja je u privatnom posjedu, no vlasnik želi ostati anoniman; dvije su liste u izraelskom muzeju, a jedna u američkom.

Aukcija će trajati deset dana, a zasad još nema zabilježenih ponuda, no čovjek koji je postavio oglas na eBay, Eric Gazin, tvrdi kako se dosad nekoliko ponuđača raspitivalo i pokazalo interes za ovaj povijesni dokument.

Preživjela iz logora: "Schindler je riskirao sve"

Halina Silber preživjela je holokaust i trenutno živi u Marylandu. Iznenađena je što ovaj dokument "kruži naokolo te ima takvu vrijednost".

Ona je bila na jednoj od Schindlerovih lista; tada 13-godišnjakinja, Silber je lagala da ima 16 kako bi mogla raditi u tvornici.

"To je bila sreća u nesreći i zbog rada sa Schindlerom sam preživjela rat", tvrdi Halina Silber. "Bio je iznimno brižan i strastveno predan tome što je radio. Zaštitnički se odnosio prema židovskim radnicima. Bio je nacist, ali nikad nije prihvatio Hitlera i protivio se njegovom planu da iskorijeni sve židove."

1993. Steven Spielberg snimio je nagrađivani klasik  "Schindlerova lista" koji je popularizirao dobro djelo ovog njemačkog industrijalca.

Schindler je umro 1974. i pokopan je u Izraelu. "Riskirao je ne samo profesionalni status već i život kako bi spasio i podržao te židovske radnike sve do kraja", dodala je Silber.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.