One su najbogatije žene na svijetu

Foto: Guliver Image/ Getty Images

NA SVIJETU postoji čak 2325 milijardera, a nešto više od 12 posto njih su žene koje zajedno imaju čak 930 milijardi dolara. Od njih 286, samo 17 posto nije naslijedilo imovinu, a najveći broj ih živi u SAD-u.

Prosječna dob ovih žena je 61 godina i preko 65 posto njih je naslijedilo udjele u multinacionalnim korporacijama, primjerice kozmetičkom divu L'Orealu ili američkom trgovačkom lancu Walmart.

CNN je izdvojio neke od najbogatijih žena na svijetu.

Najbogatija žena u Sjevernoj Americi je Christy Walton, udovica osnivača trgovačkog lanca Walmart, Johna Waltona. Nakon njegove smrti u avionskoj nesreći 2005. godine, udovica Walton naslijedila je 37,9 milijardi dolara zbog čega je postala najbogatija žena na svijetu.

Najbogatija Europljanka i ujedno najstarija bogatašica na ovoj list je Liliane Bettencourt. Ova 92-godišnjakinja u posao je ušla sa samo 15 godina, pridruživši se očevoj kozmetičkoj kompaniji. Danas je Bettencourt teška čak 31,3 milijarde dolara, zbog čega je druga najbogatija žena na svijetu.

Bogatstvo rudarske nasljednice iz Australije, Gine Rinehart, procjenjuje se na 14,8 milijardi dolara. No,ono ne dolazi samo iz rudarske industrije te je ova poduzetnica investirala i u neke od australskih medijskih korporacija, Fairfax Media i Ten Network Holdings.

Kćeri meksičkog milijardera i filantropa Carlosa Slima najbogatije su žene Latinske Amerike. Vanessa, Maria i Johanna Slim zajedno su teške preko 19 milijardi dolara. Naime, svakoj od njih je od 2003. godine Carlos dao više od šest milijardi dolara.

Najbogatija žena Azije je Yang Huiyan. Ova 33-godišnjakinja je ujedno i najmlađa milijarderka na ovoj listi. Nakon što je 2007. godine od svojeg oca primila 70 posto udjela kineske tvrtke Country Garden, Huiyan danas raspolaže s 6,3 milijarde dolara.

Izraelka rođena u SAD-u, Shari Arison, najbogatija je žena Bliskog istoka. Svoje bogatstvo naslijedila je od oca, Teda Arisona, osnivača kruzerskog diva Carnival Corporationa.

Arison je nedavno uložila u tvrtku Miya kojoj je cilj povećati učinkovitost distribucije vode u urbana područja te je kontrolni dioničar izraelske banke Hapoalim.

Čak 40 svjetskih milijardera živi u Africi, no Folorunsho Alakija je najbogatija od njih. Ova Nigerijka samostalno je stekla cjelokupno bogatstvo. Bivša krojačica i zaljubljenica u modu, danas je na čelu uljne kompanije Famfa Oils te posjeduje 1,2 milijarde dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.