Neovisna kazališna scena upozorila na netransparentnost u kulturi

PROŠLOG četvrtka u klubu Funk održan je drugi party Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina u Hrvatskoj na kojem je, uz inserte iz predstava, najavljena druga Burza neovisnih kazališta koja će se održati od 29. kolovoza do 2. rujna u kazalištima Mala scena i Vidra. Na partyju je održana i promocija knjižice Mreže neovisnih kazališta koja na jednom mjestu okuplja repertoar i ponudu 24 neovisna kazališta.

Burza neovisnih kazališta nastala je po uzoru na slične projekte diljem Europe, a cilj joj je svima zainteresiranima u nekoliko dana predstaviti sto veći broj predstava koje neovisna kazališta imaju na repertoaru. Dio ulaznica za Burzu naci će se i u slobodnoj prodaji, namijenjen građanstvu koje će ulaznice za predstave na Burzi moći kupiti s 50 posto popusta.

Na Partyju na kojemu je predstavljena ovogodišnja Burza izvedeni su ulomci iz predstava kazališta Planet Art, Moruzgva, Act Lab, Rugantino i mnogih drugih. U glazbenom dijelu nastupili su Lutkarski studio Kvak i Dječja čarobna scena s prigodnim programom. Poseban gost bio je Željko Vukmirica, jedan od bardova Neovisne kazališne scene u Hrvatskoj, danas profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Neovisna kazališna scena producira više od 50 posto premijernog i repriznog programa u Hrvatskoj za 0,3 posto od ukupnih sredstava za Kazalište. Neovisna kazališta koja su nedavno javno upozorila na tu činjenicu kao i na neracionalno trošenje i 'curenje' sredstava i druge nepravilnosti u sustavu, našla su se pod udarom politike i pojedinaca  koji ne podupiru transparentnost sustava. Čini se da se u kulturi ništa ne mijenja i da su politika i privatni interesi i dalje glavni kriteriji umjesto izvrsnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.