Nemate inspiracije? Zovite Casha, Dylana, Beatlese i Stonese



TKO SU glazbenici koji su inspirirali najviše covera? Možda i nije primjereno reći da su inspirirali, budući da je cover obrada originalne pjesme, ali nove verzije često daju i nov život provjerenim klasicima. Primjera radi, "Tainted Love" pamtimo kao pjesmu Soft Cella iz '81., iako ju je originalno snimila Gloria Jones '65.

U svakom slučaju, mnogi su glazbenici osigurali financijsku sigurnost i glazbenu vječnost upravo zbog glazbenog opusa ovih ljudi.

Robert Johnson

Robert Johnson nije lik kojeg ste imali na zidu sobe niti ste njegove spotove često gledali na televiziji. Međutim, Johnson je bio ključan za razvoj glazbe dvadesetog stoljeća, pogotovo rocka, iako je njegov stil bio američki folk i Mississippi delta blues. Umro je 1938., a inspirirao je mnoge glazbenike. Primjerice, Keith Richards je predstavio njegove albume Micku Jaggeru, a isti su utjecali na zvuk Rolling Stonesa. Njegove pjesme su obradili Canned Heat, ZZ Top, Cream, Eric Clapton, Red Hot Chilli Peppers, čak i glumac Hugh Laurie, a zaslužan je i za čikašku himnu "Sweet Home Chicago".

Elvis Presley

Kraj rock n' rolla, nikad prežaljeni velikan američke glazbe i sam je snimao obrade, ali mnogo su češće drugi uzimali njegove pjesme. Jerry Lee Lewis bio mu je konkurencija, ali čak i kao rival, obradio je "Don't Be Cruel", a istu pjesmu obradili su Neil Diamond i Devo. "Suspicious Minds" odlična je u originalu, ali i kao hit benda Fine Young Cannibals. "Viva Las Vegas" pjevao je u istoimenom filmu u kojem je imao glavnu ulogu, a kasnije su istu pjesmu obradili ZZ Top.


Leonard Cohen

Cohen spada u krug miljenika glazbenih kritičara, a i publika ga percipira kao umjetnika koji opravdava pohvale koje dobiva. Njegove su pjesme uzimali Nina Simone, Neil Diamond i Sting, a potpisuje čak 139 covera. Ovaj kanadski kantautor danas ima 77 godina i dalje ide na turneje, a posjetio je i Hrvatsku.

Johnny Cash

Čovjek u crnom, odmetnik, originalni gangster - Johnny Cash jedan je od najvažnijih glazbenika modernog vremena. Pred kraj života, kad je sam izdao album tuđih pjesama, mnogi su ponovili izreku: "Kad Johnny Cash obradi tvoju pjesmu, to više nije tvoja pjesma". Kris Kristofferson bio je počašćen što Cash pjeva njegovu "Sunday Morning Coming Down", a čak bi ga hvatala i trema kad bi dobio priliku izvesti pjesmu skupa s Cashom. "Hurt", jedan od najvećih hitova Nine Inch Nailsa, mnogima je poznat prvenstveno kao hit Johnnyja Casha.


The Beatles

Da Beatlesi imaju dovoljno obrada, to ne treba previše isticati. Statistički, Beatlesi su sami snimili 71 obradu tuđih stvari, dok su drugi izvođači iz njihovog opusa "posuđivali" nevjerojatnih 1822 puta. A uz sve to, semplirani su 380 puta. Del Shannon, Bobby McFerrin, pa čak i vjeverice The Chipmunks, obradili su neke od brojnih hitova Beatlesa.

James Brown

Kum funka James Brown možda jest mrtav, ali njegova glazba ne umire. Kada bi htjeli isprintati popis svih izvođača koji su semplirali ili obradili Browna, imali bi dovoljno materijala za knjigu, ali spomenimo da su The Who obradili njegovu "Please, Please, Please".


The Rolling Stones

Stonesi su na početku karijere u svom opusu imali podosta covera, i to američkih R&B i blues pjesama, a to im je kasnije pomoglo da preciznije definiraju svoj zvuk. Započeli su kao bend koji često obrađuje, a kako to i inače biva, i sami su doživjeli obrade. Stonese su semplirali ili obradili brojni izvođači pa na tom popisu možete pronaći imena poput Chumbawambe, Vanillae Icea, Tonea Loca, Weird Al Yankovica, a tu su i Macy Gray, Janet Jackson i pokojni komičar Bill Hicks.

Dolly Parton

Country zvijezda gigantskog poprsja danas je baka koja i dalje želi izgledati kao Barbika, a na vrhuncu karijere bila je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je uspjela ući i na pop tržište. Samo u periodu od sredine do kraja sedamdesetih, njezine su pjesme obradile Rose Maddox, Kitty Wells, Olivia Newton-John, Emmylou Harris i Linda Ronstadt.

Bob Dylan

Jedan od najutjecajnijih kantautora prošlog stoljeća inspirirao je zvuk mnogih bendova, a i sam je "inspirirao" pozamašan broj obrada. "Knockin' On Heaven's Door" obradili su Guns N' Roses u devedesetima, a u 21. stoljeću Avril Lavigne. Je li to znak napretka?


Jimi Hendrix

Ljevoruki bog gitare nije živio dugo - dio je famoznog "Kluba 27" - ali je zato za života snimio mnogo kvalitetnog materijala. Broj posthumnih albuma i kompilacija, koje ponekad znaju sadržavati i grube snimke s tonskih proba, zasigurno je prestigao broj albuma koje je Hendrix objavio za života. Vrijedi spomenuti da je i sam zaslužan za obrade pjesama legendarnog Dylana, a njegova je "All Along the Watchtower" u sjećanju mnogih ostala i kao najbolja verzija te pjesme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.