Namjerno zaboravljanje: Neugodne uspomene mogu se blokirati



NEUROLOG Malcolm MacLeod koji se već dugi niz godina bavi proučavanjem mozga, nedavno je nizom eksperimenata pokušao otkriti nešto doista nesvakidašnje. Naime, MacLeoda je zanimalo mogu li ljudi poboljšati svoju sposobnost zaboravljanja neugodnih ili traumatizirajućih trenutaka u životu pa je s kolegicom Saimom Noreen proveo nekoliko eksperimenata baziranih na "namjernom zaboravljanju".

Dvojac je radio s nekoliko dobrovoljaca  koji su pokušavali zaboraviti određene traumatske dijelove svog života. MacLeoda i njegovu suradnicu zanimalo je može li se mozak istrenirati na način da početno namjerno zaboravljanje nakon nekog vremena postane nenamjernim. Jedna od sudionica pokušavala je "namjerno zaboraviti" sljedeću "bolnu" uspomenu: Kad je imala sedam godina, majka joj je kupila nove hlače, no u školi su je djevojčice za vrijeme ručka zadirkivale, naglašavajući da su joj hlače prekratke. Ta uspomena oduvijek joj je prizivala neugodan osjećaj, no nakon nekog vremena njenog "blokiranja", ona više nije imala takav učinak, prenosi Jezebel.

Upravo na tom primjeru, MacLeod i Noreen objašnjavaju: "Ispitanica nije zaboravila tu uspomenu, već je jednostavno prekinula emocionalnu povezanost, odnosno, neugodu koju joj je ona prizivala". Ovo otkriće, vjeruju istraživači, moglo bi pomoći mnogim pacijentima s psihičkim poteškoćama poput depresije ili PTSP-a posebice kad se njihovi mehanizmi "treniranja" mozga dodatno razviju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.