Foto: Shutterstock
"OVO NIJE lako reći, no svi jedete previše čokolade. Stvar je toliko izmaknula kontroli da bi se uskoro mogao dogoditi najcrniji scenarij (za sve ljubitelje čokolade)", ovo je šaljiva i "ugrubo" prenesena poruka dvaju vodećih svjetskih proizvođača čokolade, Marsa i Barry Callebauta.
Naime, čokoladni deficit već je postao realnost. Farme diljem svijeta proizvode sve manje kakaovca, zbog čega je njegov deficit najveći u posljednjih 50 godina, prenosi The Washington Post.
Također, njegov deficit raste iz godine u godinu, a industrija taj proces već opisuje kao "dugoročan".
Primjerice, samo se prošle godine u svijetu pojelo čak 70 tisuća tona kakaovca više nego li je proizvedeno. Do 2020. godine, taj bi broj mogao prerasti u milijun tona kakaovca, a do 2030. godine u čak dva milijuna tona.
Jedan od glavnih razloga za to je suša u zapadnoj Africi (posebno u Obali Bjelokosti i Gani), u kojima se proizvodi čak više od 70 posto svjetskih zaliha kakaovca.
Osim nedostatka padalina, ne pomažu ni različita gljivična oboljenja, koja svake godine unište
između 30 i 40 posto svjetskih usjeva. Zbog svega ovog, čini se kako je industrija kakaovca postala jedan od najtežih biznisa te su se mnogi farmeri okrenuli proizvodnji kukuruza.
Osim prirodnih nepogoda i klimatskih promjena, krivac je i povećana "svjetska" konzumacija čokolade. Kinezi svake godine kupuju sve više čokolade, no ispred njih još solidno prednjače stanovnici zapadne Europe.
Još jedan od krivaca za deficit kakaovca je i sve veća proizvodnja crne čokolade, koja često sadržava i do 70 posto kakaovca, dok ga prosječna čokolada ima svega deset posto.
Posljedica svega je povećanje cijene kakaovca, koje je počelo 2012. godine te još traje.