Kinezi iskopirali i "klonirali" austrijski gradić

KINEZI su u posljednje vrijeme poznati kao serijski proizvođači gradova, bolje rečeno praznih i napuštenih "gradova duhova", koji godinama čekaju na svoje nesuđene stanovnike. No, nedavno su, čini se, prešli i na pravo kopiranje, prenosi Spiegel.

"Špijuni" potajno fotografirali

Maleni austrijski gradić Hallstatt, smješten u pitoresknoj pokrajini Salzkammergut, koji je od strane UNESCO-a dobio i titulu World Heritage, toliko je oduševio kineske arhitekte da su ga odlučili - prekopirati u Kinu. Građani Hallstatta, njih 800-tinjak, nisu naročito oduševljeni što će njihovi domovi, jezero i stara crkva biti replicirani u provinciji Guangdong.

Kineski su "špijuni" svoj posao intenzivnog promatranja gradića obavljali građanima iza leđa, što je iznenadilo i gradonačelnika Alexandera Scheutza. Za planove su saznali slučajno, preko austrijske ekonomske delegacije, kojoj je u Hong Kongu pristupila tvrtka odgovorna za izgradnju, s prijedlogom o partnerstvu između dva grada.

Je li kopiranje grada legalno?

Mišljenja su podijeljena - neki smatraju kako bi kopiranje gradića bio dobar marketinški potez, što bi pridonijelo turizmu, pogotovo s kineskog tržišta, dok su drugi uznemireni načinom na koji je cijeli projekt izveden. Naime, kroz Hallstatt godišnje prođe oko 800.000 turista, među kojima su kineski "agenti" mogli neprimjetno fotografirati sve kuće, ljude i njihove živote. Lokalni je svećenik zabrinut idejom o kopiranju vjerske ustanove, koja će u Kini, poznatoj po "oduševljenju" religijom, najvjerojatnije služiti kao obična turistička atrakcija.

UNESCO još mora donijeti odluku je li potpuno kopiranje postojećeg, i k tome zaštićenog, grada uopće legalno. Zasad je gradnja novih objekata, prema fotografijama postojećih, dozvoljena, no vlasnici originala moraju dati svoj pristanak za mjerenje.

Kinezima ovo nije prvi put da kopiraju arhitekturu - oko 30 km od Šangaja postoji "German Town Anting", kopija tipičnog, omanjeg njemačkog gradića. Godine 2005. izgrađen je i gradić po uzoru na Dorchester, nakon čega je niknuo i Thames Town, s katedralom koja kao da je donešena iz Bristola, a osim njih postoje i manje verzije Barcelone, Venecije i gradića inspiriranog skandinavskim rođacima. Takva su odredišta popularni izbor kineske srednje klase, a koriste se čak i kao prigodne pozadine za tamošnja vjenčanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.