Kako je prošao "presudni svemirski iskorak" za Europu

Screenshot: ESA

RAKETA Vega VV04, koja je u svemir ponijela europsko svemirsko vozilo IXV, lansirana je u srijedu iz baze Kourou u Francuskoj Gvajani u 14.40 po srednjoeuropskom vremenu, stoji na mrežnim stranicama Europske svemirske agencije (ESA).

Lansiranje je kasnilo 40 minuta zbog poteškoća u sustavu prijenosa podataka.

"Odvajanje uspjelo" od lansera Vega, izjavio je nedugo nakon lansiranja jedan od voditelja u Svemirskom centru u Gvajani uz pljesak prisutnih.

Nazvan IXV (izgovara se prema engleskom "I", "X" "V" što je kratica za Intermediate eXperimental Vehicle), taj prototip svemirskog vozila bez posade dug je pet metara i težak dvije tone.

Cijena projekta je 170 milijuna eura, a u financiranju sudjeluje sedam zemalja: Belgija, Španjolska, Francuska, Irska, Italija, Portugal i Švicarska.

Misija eksperimentalnog vozila je kratka: stotinu minuta. Prototip se odvojio od nosača ubrzo nakon polijetanja, 320 km iznad Zemlje, a zatim se nakon uspona na visinu od 450 km treba početi vraćati.

Vratila se ponovno u atmosferu vrlo visokom brzinom od 7,5 kilometara u sekundi (27.000 km/h), a trenje sa zrakom usporilo je letjelicu.

Nakon povratka IXV uspješno je sletjela u Tihi ocean, zapadno od otočja Galapagos, daleko od naseljenog područja. Divovski baloni održavat će ga na vodi sve dok ga brod ne dođe pokupiti.

IXV je opremljen s više od 300 senzora koji prikupljaju mnoštvo podataka o letu, a oni bi trebali pomoći u dizajniranju budućih svemirskih letjelica.

"Povratak iz orbite jedna je od najtežih disciplina na polju svemirskih letova", rekao je početkom tjedna za AFP Giorgio Tumino, voditelj programa IXV u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA).

Ako je kut povratka prevelik brod se može zapaliti, a ako je premalen, IXV bi mogao promašiti točku utvrđenu za njegov povratak na Zemlju, objasnila je ESA.

Prve studije izvedivosti IXV-a počele su 2006. a gradnja je počela 2009.

Uspješan završetak misije označava "presudan iskorak za Europu" prema trima dugoročnim zadaćama: lanserima koji se višekratno mogu koristiti, dopremi uzoraka iz svemira i povratku astronauta na Zemlju, istaknuo je Tumino.

To je tek početak "i tek smo zagrebali po površini onoga što je moguće ostvariti suradnjom", rekao je Roberto Battison nakon što je letjelica uspješno pala u ocean.

"Ljudi su ponosni što su Europljani, ponosni što vide snagu zemalja koje rade zajedno", rekao je Batisson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.