Kad trebate priznati da nemate pojma

Ilustracija: Shutterstock

SVI MI redovito se pokušavamo praviti pametnima, a postoje situacije u kojima je jednostavno bolje reći "nemam pojma", nego se boriti s odgovorom koji nikome, uključujući i nas same, neće pomoći.

Inspirirani knjigom Lee Hager Cohen "I Don't Know: In Praise of Admitting Ignorance (Except When You Shouldn't)", ekipa s Huffington Posta na jednom je mjestu skupila situacije u kojima je najbolje priznati da "ne znate".

1. "Je li tako?"

Kad netko svoje pitanje formulira tako da ga završava spomenutom frazom navodi nas na odgovor koji želi čuti te se nerijetko događa da time povedeni dajemo krivi. Pogotovo ako su vam u pitanju nadređeni. Ne dozvolite da vas ta formulacija zbuni i suzdržite se od davanja potvrdnog odgovora na ovakvo pitanje, osim ako je on, naravno, ujedno i ispravan.

2. Tisućito "zašto"


Prava dječja specijalnost, tisuću pitanja "zašto", nerijetko vas mogu dovesti do potpuno apstraktnih odgovora koji ničemu ne služe ili pak onih koji odu u potpuno krivom smjeru. Ako na pitanje ne znate odgovor, nemojte se bojati to reći. Dijete ne mora misliti da njegov roditelj zna baš sve odgovore na ovom svijetu.

3. "Što radiš u subotu?"

U ovom slučaju "nemam pojma" pomoći će vam da se izvučete iz nečega što možda ne biste htjeli napraviti. Kad vas netko pita imate li planove za određeni dan, jednostavno postavite protupitanje "Još uvijek ne znam, zašto?". To vam ostavlja puno više prostora za manevar od "ništa", a puno je jednostavnije od izmišljanja elaborativne laži ako se iz nečega želite izvući.

4. Traženje pomoći

Umjesto da provodite sate sami pokušavajući popraviti perilicu suđa uz pomoć tutorijala na YouTubeu, potražite pomoć stručnjaka. U nekim je situacijama u životu puno bolje priznati da nešto ne znate nego uzaludno trošiti vrijeme na nešto isključivo zato što vas je sram ili pokušavate nešto sebi i drugima dokazati.

5. Trivija

Jednako tako, ne postoji način da znate svaki bend, knjigu ili film na svijetu. Ako vas netko, primjerice, pita volite li nekog izvođača za kojeg niste čuli, najpametnije je reći da ne znate. I poštedjeti se dodatnih neugodnih situacija. Štoviše, osoba koja vas je to pitala vjerojatno će se dobro osjećati dajući vam informacije koju dosad niste znali, a vi ćete nešto naučiti.

6. "Kad ću se osjećati bolje?"

Kad su nam najbliži u problemima većina nas redovito pribjegava frazama kako bismo ih pokušali utješiti, ali i u trenucima kad ih izgovaramo jasno nam je da ničemu ne služe. A ako vam je u takvim situacijama postavljeno pitanje na koje ne znate odgovor, jednostavno to kažite. Osoba će cijeniti vašu iskrenost i to će joj više pomoći nego suhoparno izgovaranje nečega što sasvim očito nije ono što vam u tom trenutku prolazi kroz glavu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.