Jedinstvena snimka prikazuje kako je izgledala gradnja prvog Disneylanda

Screenshot: YouTube

NAZIVAJU ga najsretnijim mjestom na Zemlji, magičnim kraljevstvom kojim upravljaju kraljevne, ali čak je i Disneyland izgrađen od opeke i žbuke. Jedini zabavni park čiju je gradnju nadzirao Walt Disney osobno slavi 60 godina postojanja, a isplanirane su brojne proslave.

Video objavljen na službenom kanalu Disney Parksa pokazuje kako je izgledala gradnja prvog Disneylanda, onog u Anaheimu u Kaliforniji. Prije njegove gradnje tamo se nalazila prazna ledina, a na gomili blata izdignule su se građevine poput dvorca Uspavane ljepotice, rakete zemlje sutrašnjice i brojne druge. Park izgleda poput minijaturnog grada u Orange Countyju, a njegova najznačajnija građevina je upravo dvorac Uspavane ljepotice. Kasnije su izgrađeni Trg New Orleans, Okrug Critter i grad Mickyja Mousea.

S obzirom na to da je oduvijek razmišljao o tome, Walt Disney je jako brzo izgradio park. Zemljište je kupio 1953. godine, gradnja je započela godinu dana kasnije, a park je otvoren 1955.

Planirano je bilo da ga na službenom predstavljanju 17. srpnja 1955. godine vidi 14.000 ljudi, no ušlo ih je dvostruko više, jer su krivotvorili ulaznice. Otvorenje nije prošlo najbolje, jer su se dogodile brojne nezgode poput curenja goriva u Fantasylandu.

No uspjeh Disneylanda nije omelo ništa, a danas ga posjećuju tisuće ljudi, točnije više od 130.000 ljudi godišnje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.