Jazz i blues iz inata

Foto: Press

VJEROJATNO je to prije deset godina zvučalo kao neslana šala, suluda ideja. Ideja koja se rodila jedne polupijane večeri, kad je nekoliko šibenskih glazbenika i zaljubljenika u glazbu, naglas izgovorilo da bi trebalo napraviti jazz festival u Šibeniku. Počelo je kao ruganje, kao jedini mogući mentalni otpor životu u gradu "u kojemu se ništa ne događa". Na jazz festival neće doći nitko, e pa baš zato bi ga trebalo napraviti!

Taj sastanak u nekadašnjem caffeu Park, danas je percipiran kao mitski "ground zero" OFF jazz & blues festivala. Suluda ideja materijalizirala se u srpnju 2007. godine, kada su na ograđenom prostoru u dnu Trga I.G. Kovačića među ostalima zasvirali Marko Ramljak, Elvis Stanić i međunarodna blues kombinacija Wressnig, Crivellaro i Steen.

Bilo je stotinu ljudi. Svi s kupljenim ulaznicama. Ideja o tjeranju inata i organiziranju festivala na koji nitko neće (i ne treba doći), pala je tog srpnja u vodu. Wressnig je zapalio klavijature (doslovno), Ramljak je pokazao zašto je prva violina u državi, a publika je dala do znanja da istu stvar želi gledati i dogodine.




I dogodine, i svih idućih godina. OFF je rastao, širio se, postao regionalno vidljiviji, cijenjen, nezaobilazan. Mediji mu tepaju da je "omiljeni šibenski festival", a usput mu se i čude kako je uspio preživjeti bezbrojne promjene zakona, povećanje svih mogućih poreza, namete, pozive iz ZAMP-a, krizu, a pritom ne izgubiti entuzijazam i volju.


Do lanjskih 1800 ljudi na otvaranju 8. OFF-a, kroz festival je prošlo sve što u jazzu i bluesu vrijedi, u državi, regiji i Europi. Poznat po kristalnom zvuku, nestvarnom srednjovjekovnom ambijentu i zahtjevnoj publici, OFF festival ove godine dovodi svog prvog globalnog  kapitalca - u Šibenik stiže Stochelo Rosenberg, ovog trenutka najbolji gypsy swing gitarist na svijetu, Nizozemac koji je prije nekoliko mjeseci dupkom napunio Lisinski. Po prvi put dolaze europski bitni Mostar Sevdah Reunion, Rambo Amadeus prihvatio je bačenu rukavicu i pripremio jazz repertoar, vraća se i Marko Ramljak s fenomenalnim novim albumom "Mindset", zasvirat će i Matija Dedić, kao i bubnjar Borna Šercar sa svojim sastavom Jazziana Croatica.

Dugo je trebalo Šibenčanima da shvate za kakvu je glazbenu kulisu njihov grad isklesan. Desetljećima su bijelim kamenim zidovima i popločanim uskim ulicama odjekivali zvukovi šansona, zabavnih nota, teškog rocka i svega ostalog što je iz instrumenata moglo nastati. Tajna je konačno razotkrivena kada je pod zidinama samostana sv. Frane, na Trgu I.G. Kovačića, prvi put iz zvučnika izašao ton u vlasništvu OFF festivala.



Ljubav jazza, bluesa i Šibenika prošla je kroz sve klasične faze – dogodila se neočekivano, iznenada, bila je burna i javna, hvaljena i obeshrabrivana, izdržala je krize i još uvijek traje. Ljetne avanture Šibenika i OFF-a stvorile su toliko čvrstu vezu između grada i festivala da prekid veze s bilo koje strane više ne dolazi u obzir.

Deveti OFF festival počinje večeras, četvrtak 16. srpnja, i traje do subote.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.