Jazavčar Leo, koji je dao život da bi spasio djevojčicu, dobio je svoj spomenik

Screenshot: YouTube

MALENI jazavčar Leo bježao je čim je vidio većeg psa, a više od ičega volio se maziti i voziti na stražnjem sjedalu obiteljskog automobila. Jednog dana Leo je pokazao da hrabrost ipak nema granice.

Kad je bijesni mješanac bulmastifa lani napao desetogodišnju djevojčicu, Leo je istog trena skočio da je spasi. Lajao je i grizao mnogo većeg psa, no tu je bitku izgubio i platio je svojim životom. Stanovnici Pančeva nisu zaboravili hrabrog jazavčara, pa su mu nedavno podignuli spomenik.

Nedaleko dječjeg igrališta u "Narodnoj bašti" postavljena je brončana statua, kojom se odaje počast nesretnom psu, a djecu podučava o ljubavi prema čovjekovom najboljem prijatelju i o žrtvovanju. Kip prikazuje Lea, koji je podigao glavu iznad protegnutih šapa, okruženog cvijećem. Na postolju piše: "Svim malim junacima velikih srdaca".

Do spomenika često dolazi danas 12-godišnja Nikolina Vučetić, djevojčica koju je Leo spasio.

"Tako mi je drago da Leo ima spomenik, on je pravi junak. Spasio me", rekla je djevojčica za The Associated Press.

Spomenik Leu podignut je na inicijativu skupine koja se bori za prava životinja te uz snažnu podršku građana Pančeva. Skupina za zaštitu životinja ističe da je spomenik Leu prvi spomenik psu u Srbiji, koja ima velikih problema s psima lutalicama i niskim standardima zaštite životinja.

"Ideja je bila podići svijest o tome koliko su nam životinje važne i da su uvijek tu kad nam trebaju", pojasnio je aktivist Ivan Kurajov.

Nikolina se vraćala kući od prijatelja kad se pojavio susjedov pas, skočio joj na leđa i ugrizao je za ruku. Srušio ju je na zemlju, a potom je zubima nastavio vući na sve strane.

"Vrisnula sam, a Leo je dojurio lajući. Ugrizao ga je za nogu. Kad me pas pustio, pogledao je oko sebe i navalio na Lea", prisjetila se.

Leo nije imao šanse protiv jačeg psa. Iako su se veterinari borili da ga spase, njegove su ozljede bile preteške i uginuo je dva dana kasnije. Njegova vlasnica Biljana Ilić kaže da je bio "smiješan i sretan pas", koji bi skočio u krilo svakome tko bi došao u njihovu kuću.

"Taj pas je bio prevelik, a Leo premalen", kaže 23-godišnjakinja očiju punih suza.

Njena obitelj sada ima jazavčara Djoleta, kojeg im je poklonio lokalni uzgajivač kad je čuo za hrabrog Lea. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.