Foto: Foodspots
JESTE li se kada zapitali zašto se u jelovnicima pizzerija često pojavljuju pizze s nazivom kvarta ili ste jednostavno zaključili da im je ponestalo ideja kod davanja imena?
Malo smo se raspitali kod "starijih" ugostitelja koji su nam objasnili kako je prije vrijedilo nepisano pravilo da se na jelovnik pod kvartovsku pizzu stavlja ona najbogatija sastojcima.
Zašto? Bilo je to doista davno kada nije bilo interneta i naručivanja online. Ako bi se slučajno zatekli u nepoznatom kvartu i poželjeli naručiti pizzu jedini način za pronaći pizzeriju bio je telefonski imenik, a tamo, naravno, nije bilo jelovnika već samo broj telefona. Kvartovska pizza bila je u tom slučaju igranje na sigurno, bez da puno preispitujete.
Zanimalo nas je što je od tog običaja preživjelo do danas kada je za doći do takve informacije o jelovniku dovoljno samo nekoliko klikova.
Pizza Dubrava - jedna od prvih zagrebačkih pizzerija Paprika dostavit će vam pizzu sa šunkom, suhom vratinom i vrhnjem
Pizza Ravnice - prava domaća kombinacija sira, vrhnja, špeka i luka iz Opere.
Pizza Maksimir - catering Stripes Maksimir s mozzarellom, pršutom i maslinama
Ako ste na Vrbiku sigurno nećete pogriješiti s pizzom iz Flekice u koju dolazi šunka, šampinjoni, šparoge, slanina i kukuruz
Pizza Mala Klara s pršutom, svježim sirom i jajetom na jelovniku je Cateringa Milenium.
Pizza Prečkalica - u El Mundu su malo zakomplicirali stvar jer Prečkalicu sastavljate sami poput Kramera. Na raspolaganju vam je osam sastojaka
U Side baru ta se pizza diplomatski zove Kvartovska pa vrijedi za sve kvartove gdje dostavljaju, a u nju dolazi šunka, kobasice, paprika, i vrhnje.
Iz priloženog smo zaključili da je od običaja kvartovske pizze preživjelo jako malo i da te pizzu nisu više one najbogatije već samo zanimljiv odabir.
No to je stvarno manje važno kada jelovnike možemo pretraživati i pizzu naručiti online.