Hrvati i Srbi zajedno otkrivaju zvijezde

Foto: Zvjezdarnica.com

MEĐUNARODNA organizacija za istraživanja i otkrića promjenjivih zvijezda, American Association of Variable Star Observers (AAVSO) iz SAD-a verificirala je otkriće nove, dosad nepoznate, promjenjive zvijezde timu astronoma iz Srbije i Hrvatske, piše Zvjezdarnica.com.

Srpski astronomi Jaroslav Grnja i Janko Mravik sa zvjezdarnice "Night Hawk" iz Bačke Palanke snimali su nebo u zviježđu Cefej te uočili moguću neotkrivenu promjenjivu zvijezdu. Nakon toga kontaktirali su hrvatskog astronoma Gregora Srdoča sa Vidulini Observatoryja te su zajedničkim snagama obradili podatke. Poslali su ih u AAVSO odakle su uskoro dobili službenu potvrdu o priznavanju otkrića promjenjive zvijezde. Ovo je četvrto službeno priznato otkriće promjenjive zvijezde zvjezdarnice "Night Hawk".

Suradnja srpskih i hrvatskih astronoma ("Night Hawk" Observatory i Vidulini Observatory) na području istraživanja i otkrića promjenjivih zvijezda i ekstrasolarnih planeta započela je prije nekoliko godina na astronomskom kampu Letenka koji se svake godine održava na Fruškoj Gori u Vojvodini, a organizira ga ekipa Astronomskog magazina koju vodi Aleksandar Zorkić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.