Fantomske genitalije: "Ponekad se probudim misleći da imam penis, a nemam grudi"

ZNANSTVENICI tvrde da su otkrili novi spol ljudi, koji nije niti ženski niti muški. Oni koji su pogođeni tim stanjem imaju osjećaj da imaju genitalije suprotnog spola, piše Huffington Post. Grupa ljudi s tim poremećajem tvrdi da svojevoljno mogu mijenjati spol iz ženskog u muški i obrnuto. "Većina dvospolaca osjećaju da imaju 'fantomske' grudi ili spolovila koja ne odgovaraju njihovom biološkom spolu kad su u transrodnom stanju", tvrdi istraživanje koje su proveli ugledni neurolozi. Profesor Vilayanur Ramachandran i njegova studentica Laura Case intervjuirali su preko 30 dvospolaca za njihovo istraživanje.

"Obično se rasplačem i ne mogu ustati iz kreveta jer znam da ću, ako ustanem, shvatiti da to nije istina, da se moj mozak samo poigrava sa mnom"

Profesor Vilayanur inače je ravnatelj Centra za istraživanje mozga i kognitivnih sposobnosti na sveučilištu u San Diegu. "Ako sam u muškom raspoloženju i vidim nekog kako plače, razmišljat ću kako ta osoba mora očvrsnuti. No, ako sam u ženskom raspoloženju, razmišljat ću kako toj osobi pomoći", rekao je jedan od ispitanika. Jedna ispitanica ispričala je kako se ponekad probudi misleći da ima penis te nema grudi. "Obično se rasplačem i ne mogu ustati iz kreveta jer znam da ću, ako ustanem, shvatiti da to nije istina, da se moj mozak samo poigrava sa mnom. Stoga samo ležim i plačem. Čudno mi je jer inače ne želim imati penis", ispričala je nesretna žena.

Između muškog i ženskog rodnog određenja leži i slabo istraženo polje ljudske seksualnosti

Nekoliko ispitanika može kontrolirati promjene koje im se događaju, dok ostatak ne može predvidjeti kad će se promjena dogoditi. Isto tako, jednom dijelu ispitanika stanje se mijenja nekoliko puta tjedno, dok ostatak ima problema više puta u danu. Autori istraživanja tvrde kako između muškog i ženskog rodnog određenja leži i slabo istraženo i proučavano područje ljudske seksualnosti.

Sinestezija

"Ovo istraživanje nam je sugestivno, no iz njega se ne može ništa zaključiti. Moramo prvo odstraniti mogućnost da se radi o poremećaju ličnosti. Bez fizičkih dokaza kao što su razina hormona i rendgen mozga, ne znamo o čemu se konkretno radi. Trenutno se bavimo upravo sakupljanjem fizičkih dokaza", rekao je profesor Ramachandran. Zasad se na ovo posebno stanje gleda kao na neuropsihijatrijski poremećaj. Znanstvenici smatraju kako bi ovo stanje trebalo priznati kao novu kategoriju transrodnosti ili kao neuropsihijatrijsko stanje, no ne mogu ništa bez više istraživanja. Slično stanje događa se i sa osjetilima. Poznato je kao sinestezija, a manifestira se tako da pogođeni umjesto "čuti" boje ili "osjetiti" zvuk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.