Dosad neobjavljeno pismo Sigmunda Freuda otkriva njegovo mišljenje o homoseksualcima

Foto: Wikipedia; Wellcome Trust London

SIGMUND FREUD, austrijski neurolog, poznat i kao "otac psihoanalize", 1935. godine, u dobi od 79 godina, samo četiri godine prije svoje smrti, dobio je pismo jedne majke koja je od njega tražila savjet o tome kako da se ponaša u odgoju sina koji je gay.
 
Uzimajući u obzir vrijeme u kojem se priča odvijala, a koje nikako nije bilo naklonjeno homoseksualcima, Freudov odgovor otkriva njegovo poprilično suvremeno shvaćanje te zabrinutoj majci odgovara, između ostaloga, da se "nema čega sramiti".
 
"Dobio sam vaše pismo o tome da je vaš sin homoseksualac... Homoseksualnost svakako nije prednost, no, to svakako nije ni nešto čega se treba sramiti. Nema tu ni razvrata ni degradacije niti to možemo klasificirati kao bolest. Tu pojavu smatramo jednom od varijacija seksualne funkcije... Mnoge poznate i cijenjene osobe našeg doba, ali i iz doba antike, bile su homoseksualne orijentacije...", napisao je, između ostaloga Freud.
 
Iako je poznato Freudovo mišljenje o tome da se svi ljudi rađaju kao biseksualci te da kasnije, ovisno o okolnostima, postaju hetero ili gay, ovo pismo detaljnije otkriva njegove stavove o pitanjima kao što su klasificiranje i tretiranje homoseksualnosti. Na kraju pisma sugerira mogućnost postojanja određenog tretmana za homoseksualnost, međutim, ističe da se "rezultati ne mogu predvidjeti".
 
Pismo je, kako izvještava Huffington Post, izloženo u Muzeju seksologije u Londonu.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.