Dodijeljene nagrade Pula Film Festivala: Trijumfirali "Pismo ćaći" i "Ljudožder vegetarijanac"



POSLJEDNJEG dana 59. festivala igranog filma u Puli, pola sata nakon podneva u prepunom Circolu proglašeni su laureati ovogodišnjeg izdanja festivala.

Dva se filma brojem nagrada posebno ističu: "Pismo ćaći" Damira Čučića i "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta. Nagrade svim ovogodišnjim laureatima uručene su na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala u 21.30 u Areni.

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa činili su Nina Violić, glumica (predsjednica), Tomislav Kurelec, filmski kritičar, Dalibor Matanić, redatelj, Ante Tomić, scenarist i Vanja Černjul, snimatelj.

Zlatnu Arenu za scenarij osvojila je Vlatka Vorkapić za film "Sonja i bik", a najboljim redateljskim postignućem proglašen je "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta. Nagradom za najbolju glumicu okitila se Ana Karić za ulogu Helene u filmu "Noćni brodovi" Igora Mirkovića, a Zlatnu Arenu za najboljeg glumca osvojio je Rene Bitorajac za ulogu dr. Danka Babića u filmu "Ljudožder vegetarijanac". Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Mati Gulinu za ulogu Oca u filmu "Pismo Ćaći", a najboljom sporednom glumicom proglašena je Olga Pakalović za ulogu Safije u filmu "Halimin put" redatelja Arsena A. Ostojića.



Velika Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je Veri Robić-Škarica, producentici filma "Pismo Ćaći", a nagradu Breza za najboljeg debitanta osvojio je redatelj Damir Čučić za isti film.

Publika je, glasovanjem za Nacionalni program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu  "Halimin put" redatelja Arsena Antona Ostojića.

U Međunarodnom programu najboljim filmom proglašeni "Snjegovi Kilimandžara", redatelja Roberta Guédiguiana

U Međunarodnom programu stručni ocjenjivački sud činili su redatelj Milčo Mančevski (predsjednik), glumica Mirjana Karanović te redatelj i glumac Metod Pevec. Oni su najboljim filmom proglasili "Snjegove Kilimandžara", redatelja Roberta Guédiguiana, a najboljim je redateljem proglašen Benoît Jacquot za režiju filma "Zbogom kraljice".

Nagradu Oktavijan, ocjenjivačkog suda Hrvatskog društva filmskih kritičara, također je osvojio Branko Schmidt za film "Ljudožder vegetarijanac".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.