Znate li zašto vas mačke ližu?

Foto: Shutterstock

MAČKE su zagonetna bića. Iako su divni kućni ljubimci, njihovo ponašanje nas često može zbuniti. Na primjer, jeste li se ikada zapitali zašto vas mačka liže? Zašto vam prolazi svojim malim grubim jezikom nalik na brusni papir po ruci ili licu?

Razloga za to ima više, a u razgovoru za Newsweek stručnjaci su naveli neke od njih.

Znak naklonosti

"Ako vas vaša mačka počne lizati dok ste zagrljeni, moguće je da pokušava pokazati naklonost i sprijateljiti se s vama", rekao je stručnjak za zaštitu mačaka Daniel Cummings.

"Mačke se obično rado čiste, koristeći svoj grubi jezik kako bi uklonile prljavštinu i višak krzna sa svog tijela. Međutim, ako su u istoj društvenoj skupini kao i neka druga mačka, mogu se poslužiti jezikom i njegovati jedno drugo. To im pomaže da ostvare blisku vezu, a to se ponekad može dogoditi i među vrstama", pojasnio je.

Mačke također mogu pokazati naklonost na mnoge druge načine, kao što su kontakt očima, govor tijela i stvaranje zvukova poput predenja.

Skupljaju miris

"Mačke ližu da bi se oprale, ali mogu i nas lizati kako bi pokupile naš miris", rekla je Anita Kelsey, bihevioristica za mačke i autorica knjige Let's Talk About Cats. "Naš tjelesni miris ili znoj također mogu uzbuditi mačke, zbog čega nas nekad njuškaju ispod pazuha."

Mačke imaju jako dobar njuh, 14 puta jači od ljudi. To je primarni način na koji identificiraju ljude i predmete, te imaju više od 200 milijuna senzora mirisa u nosu, u usporedbi s 5 milijuna koliko ljudi imaju.

Cummings je dodao da je još jedan razlog za lizanje dijeljenje vlastitog mirisa.

"To im pomaže da pokažu da je druga mačka dio njihove društvene grupe i da joj se može vjerovati", rekao je. "Ako vas liže, vaša mačka bi vas jednostavno mogla označiti kao sigurnog i dati vam do znanja da ste dio obitelji."

Osjećaju se dobro

Osim što lizanjem prikupljaju mirise, njeguju i pokazuju naklonost, mačke također uživaju u njemu. Cummings je otkrio da to oslobađa endorfine u njihovim mozgovima, zbog čega se osjećaju dobro.

"To im daje prirodni 'high' pa je razumljivo da to mogu učiniti u svakoj prilici, čak i ako to znači da će vas lizati umjesto sebe."

Iako je lizanje normalno i uglavnom pozitivna stvar, kada vaša mačka počne previše lizati, to može biti i loš znak. Zbog oslobađanja endorfina kada je mačka pod stresom, može biti da se služi lizanjem kako bi se oslobodila tjeskobe.

To bi se moglo manifestirati kao kompulzivno dotjerivanje, poznato kao psihogena alopecija, koja bi mogla biti potaknuta promjenom rutine ili okoline.

"Ako vas ili sebe pretjerano ližu, moguće je da se osjećaju pod stresom ili tjeskobom, stoga ih odvedite veterinaru da vidite mogu li vam pomoći identificirati uzrok", Cummings upozorava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.