Znate li zašto trebamo čuvati kornjače čančare?

Foto: Unsplash

Ljetni mjeseci donose toplije vrijeme i više prilika za istraživanje prirode. Tijekom njih često nailazimo na različite divlje životinje, među kojima su i kornjače čančare. Ove fascinantne životinje često privlače pažnju zbog jedinstvenog izgleda i mirnog ponašanja. Međutim, važno je shvatiti zašto ih ne treba mičemo iz njihovog staništa.

Kornjača čančara, ili obična čančara, pripada porodici Testudinidae, a latinsko joj ime glasi Testudo hermanni. Ovo je jedina kopnena kornjača u Hrvatskoj, a najviše primjeraka živi u Dalmaciji jer im odgovara topla mediteranska klima koja tamo vlada.

U Hrvatskoj kornjače čančare obitavaju u Istri i Dalmaciji, ali vole i otoke. Otoci Cres, Lošinj i Krk čest su dom ove posebne životinje. Osim u Hrvatskoj, one se mogu pronaći i u drugim zemljama poput Italije, Grčke, Albanije i nekih dijelova Balkana.

Zašto je važno ostaviti čančare u njihovom staništu?

Očuvanje ekosustava

Kornjače čančare igraju ključnu ulogu u svojim ekosustavima. Pomažu u održavanju ravnoteže u staništima, jedući različite vrste bilja i malih životinja. Uklanjanje kornjača iz njihovih prirodnih staništa može poremetiti tu ravnotežu i negativno utjecati na cijeli ekosustav.

Prilagođenost specifičnom okolišu

Kornjače su evoluirale da žive u specifičnim uvjetima koje njihova prirodna staništa pružaju. Premještanje kornjače u drugačije okruženje može joj uzrokovati stres, bolest ili čak smrt. Svaka promjena u temperaturi, vlažnosti ili dostupnosti hrane može biti fatalna za ove osjetljive životinje.

Zakonska zaštita

U mnogim zemljama, kornjače čančare su zaštićene zakonom zbog osjetljivosti i smanjenja populacije. Premještanje ili uznemiravanje ovih kornjača može biti protuzakonito i podložno kaznama. U Hrvatskoj su zaštićena vrsta i trebamo ih čuvati.

Preživljavanje vrste

Kornjače čančare imaju dug životni vijek i sporo se razmnožavaju. Svaka izgubljena jedinka može imati značajan utjecaj na ukupnu populaciju. Ostavljanjem kornjača u njihovim prirodnim staništima, pomažemo u očuvanju njihove vrste.

Kako pomoći kornjačama čančarama?

Ako naiđete na kornjaču čančaru tijekom šetnje prirodom, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste joj pomogli.

Ne uznemiravajte ih: Promatrajte kornjače iz daljine i izbjegavajte uznemiravanje. Ne dirajte ih niti ih premještajte.

Prijavite nepravilnosti: Ako primijetite ozlijeđenu kornjaču ili znakove zagađenja ili uništavanja staništa, obavijestite lokalne vlasti ili organizacije za zaštitu prirode.

Educirajte druge: Podijelite informacije o važnosti očuvanja kornjača čančara sa svojom zajednicom. Edukacija je ključna za podizanje svijesti i zaštitu ovih životinja.

Kornjače čančare su fascinantne i važne članice svojih ekosustava. Njihova prisutnost doprinosi zdravlju i ravnoteži vodenih staništa. Kako bi se osigurala njihova zaštita i očuvanje, ključno je ne micati ih iz prirodnih staništa. Uz malo pažnje i poštovanja prema prirodi, možemo pomoći u očuvanju ovih predivnih stvorenja za buduće generacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.