Živite u stanu, a želite velikog psa? Odaberite jednu od ovih pasmina

Foto: Pexels, Pixabay

Iako mnogi misle da veliki psi nisu najbolji izbor za život u stanu, postoje neke pasmine koje se mogu prilagoditi urbanom životu. Predstavljamo vam top pet velikih pasmina pasa koje mogu živjeti u stanu jer su poznate po svojoj mirnoći, inteligenciji i dobrom ponašanju.

Bernardinac

Poznat po svojoj ljubaznosti i strpljenju, bernardinac je veliki pas koji se vrlo dobro prilagođava životu u stanu. Njihova mirna narav i nježnost prema obitelji čine ih idealnim kućnim ljubimcima. Imajte na umu da su bernardinci psi koji su uzgojeni za hodanje kroz snijeg, što znači da zahtijevaju redovite šetnje kako bi bili zdravi i sretni. Njihova sposobnost prilagodbe čini ih savršenim izborom za urbanu sredinu.

Engleski mastif

Engleski mastif je jedna od najvećih i najtežih pasmina pasa, ali unatoč svojoj veličini, vrlo su mirni i blagi. Zbog svoje ljubazne i zaštitničke naravi mogu živjeti u stanu. Potrebno je samo osigurati dovoljno prostora za njihovu veličinu, kao i redovite šetnje kako bi održali zdravlje i sreću. Zbog težine nisu tip psa koji zahtijeva intenzivnu tjelovježbu.

Njemačka doga

Njemačka doga, poznata i kao "nježni div", savršena je za život u zatvorenom prostoru. Njihova mirna i uravnotežena narav čini ih odličnim kućnim ljubimcima za život u stanu. Potrebno je samo osigurati dovoljno prostora za njihovu veličinu, isto kao i redovite šetnje, te mentalnu stimulaciju. Kako njemačke doge ne žive dugo, u prosjeku od 8 do 10 godina, trebate se pobrinuti da imaju zdravu prehranu kako biste im produžili životni vijek.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je velika pasmina koja potječe iz Švicarske. Poznati su po svojoj ljubaznosti, inteligenciji i lojalnosti. Slično kao i bernardinci, uzgojeni su za hodanje kroz veliki snijeg, što znači da im trebate pružiti adekvatnu tjelovježbu. 

Američki staford

Američki stafordi poznati su kao izuzetno odani i topli psi. Iako nisu veliki kao ostali psi s popisa, upadaju u oči svojom snažnom građom. Ako se odlučite za staforda, morate biti spremni pružiti mu intenzivniju tjelovježbu i mentalnu stimulaciju jer su jako aktivni psi.

Život s velikim psom u stanu može biti izazovan, ali uz pravu pasminu i odgovarajuću brigu veliki psi mogu biti iznimno sretni i zadovoljni u urbanom okruženju. Ključ uspješnog suživota s velikim psom u stanu leži u pružanju redovite tjelesne i mentalne stimulacije te u osiguravanju dovoljno prostora za njihovu veličinu. Bernardinac, engleski mastif, njemačka doga, bernski planinski pas i američki staford odlični su primjeri pasmina koje se mogu s lakoćom prilagoditi životu u stanu, pružajući obitelji ljubav, lojalnost i zaštitu. 

Imajte na umu da ako u blizini vašeg stana nema velike zelene površine, velike pasmine definitivno nisu za vas jer njima su potrebne duge šetnje, a u nekim slučajevima i intenzivnija tjelovježba. Isto tako, trebate imati više prostora u stanu kako bi se pas mogao kretati bez poteškoća jer veliki psi ne podnose skučene prostore. Također, ako živite u zgradi na više katova, a nemate dizalo, trebali biste izbjegavati velike pasmine jer im stepenice mogu izazvati probleme sa zglobovima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.