Zašto vaš pas liže šape?

Foto: 123 rf

NEKI psi to rade konstantno, no znate li zašto?

1. Alergije
 
Baš i kod ljudi, alergije kod pasa također mogu izazvati osip i svrbež, a lizanje je jedan od načina kako oni žele ublažiti simptome. To su alergije na okoliš, npr. na travu ili određenu hranu. Alergije na hranu čine 10 posto svih alergija viđenih kod pasa. Srećom, taj se problem može efikasno riješiti testiranjem. Jednom kada dobijete rezultate, možete izbjeći ovaj problem, jer veterinar može propisati odgovarajuće lijekove.
 
2. Ozljede
 
Ako je vaš pas odjednom počeo lizati ili grickati svoje šapice, što nije radio prije, tome bi uzrok mogla biti i neka ozljeda. Psi ližu svoje rane, ali će lizati i mjesto ozljede, čak i ako ozljeda nije vidljiva. Uobičajene ozljede koje tjeraju pse na takvo ponašanje su: ubodne rane, fraktura kostiju, opekline, kurje oči, strana tijela između prstiju ili krzna, ciste, tumori i slično.
 
3. Infekcije
 
Uzrok lizanju šapica mogu biti i razne infekcije, kao što su bakterije i gljivice. Možda se vaš ljubimac negdje porezao i sada je to mjesto zaraženo.
 
Napomena: Za sve ove stvari, nazovite veterinara i dogovorite pregled, što prije, to bolje. Nemojte sami rješavati problem, jer biste tako mogli više nauditi svom psu, nego mu učiniti dobroga.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.