Zaštitite ljubimca od jesenskih opasnosti

Foto: 123 rf 

SVI mi koji brinemo o životinjama, posebno kada dođe jesen, moramo biti dodatno pažljivi. Od otrova u kućanstvu do povreda koje izazivaju hladni vremenski uvjeti, sezona jeseni je vrlo opasna za naše ljubimce. Izdvojili smo za vas nekoliko savjeta, uz pomoć kojih će vaš ljubimac biti zdrav i siguran tijekom jesenskih mjeseci.
 
U jesen se povećava upotreba otrova za glodavce, koji su jako otrovni za ljubimce. Naime, ako životinja proguta ovu vrstu pesticida, može doći do ozbiljnih posljedica, pa i do smrti. Ako morate koristiti ove proizvode, radite to s velikim oprezom i stavite ih na ona mjesta, koja su nepristupačna ljubimcima.
 
Ako vaš pas nije bio toliko aktivan vani tijekom ljetnih vrućina, nije loše obnoviti dresuru. Psi, isto kao i ljudi, s vremenom postaju slabiji u vještinama, kada ih ne vježbaju.
 
Jesen i proljeće su doba kada rastu gljive. Dok 99 posto gljiva nije otrovno ili sadrže vrlo malo toksina, onaj jedan posto njih je jako otrovno i mogu biti opasne po život životinje. Nažalost, većina otrovnih gljiva se vrlo teško razlikuje od onih koje to nisu. Zato, najbolje rješenje je da ljubimce držite dalje od područja gdje one rastu. Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo otrovnu gljivu, odmah potražite pomoć veterinara.
 
Kako bi očuvali tjelesnu toplinu, ljubimcima koji žive na otvorenom, u dvorištu ili dosta vremena provode vani, potrebno je više hrane tijekom hladnih dana. Također, važno je da konji i ostale životinje uvijek imaju čistu, svježu vodu, koja nije smrznuta.
 
Antifriz je vrlo toksičan za životinje, imajte i to na umu.
 
Također, ako imate djece koja su krenula u školu s početkom jeseni, važno je da svoj školski pribor drže van dosega ljubimaca. Naime, olovke, bojice, markeri i flomasteri u sebi sadrže male količine toksina, koje neće naškoditi ljubimcu, osim ako proguta velike količine. Također, supstance iz pribora mogu izazvati probleme u probavnom sustavu, uključujući i zatvor.
 
Ipak, zdrav i siguran ljubimac je i sretan ljubimac!
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.