Vaša mačka zuri u zid ili o njega pritišće glavu? Znate li zašto to radi?

Foto: 123rf.com

 PRIMIJETILI ste da je vaša mačka iznenada, bez ikakvog razumljivog razloga počela zuriti u zid i/ili o njega ili neki drugi tvrdi predmet pritiskati njušku ili glavu?I

Baš kao što je to slučaj i sa psima, i kod mačaka kako navodi portal petmd.com takvo ponašanje upućuje na oštećenje živčanog sustava, koje može biti uzrokovano hipo/hipernatrijemijom (previše ili premalo natrija u krvnoj plazmi), tumorom, gljivičnim infekcijama, traumama glave i trovanjem.

Važno je naglasiti da, kao i u većini drugih stanja, razlozi za takvo ponašanje ne moraju uvijek biti opasni. Npr. Ako vaš čjubimac od malena voli pritiskati glavu u vaše krilo, to može značiti da traži pažnju.

Zato je važno promatrati i druge simptome! U takvim situacijama ljubimci često djeluju dezorijentirano, imaju nagle promjene ponašanja, kompulzivno se vrte u krug, imaju slabije reflekse i probleme s vidom.Također, kao posljedica dugotrajnog pritiskanja glave na licu/čelu se mogu pojaviti ozljede!

Radi li se o bezazlenom ili puno većem problemu u pravilu ne možete odrediti sami zato je važno da mačku hitno odvedete veterinaru!

Primarni načini dijagnosticiranja su analiza krvi/urina, ispitivanje mrežnice i drugih struktura u stražnjem dijelu oka, mjerenje krvnog tlaka, snimanje glave CT-om ili magnetskom rezonancom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.