Togo - priča o psu koji je spasio grad od pandemije, ali je nepravedno zaboravljen

Screenshot: YouTube

SVAKI ljubitelj pasa i avanturističkog filma trebao bi pogledati film Togo. 

Priča je to o haskiju Togu koji je predvodio pseću zapregu 1925. godine u utrci prema Nomi, poznatoj kao Velika utrka milosrđa, u kojoj su timovi pasa transportirali serum protiv difterije kroz teške uvjete i u dužini od gotovo 700 milja kako bi spasili aljaški grad Nome od epidemije.

Međutim, kada se spomene utka za spašavanje djece iz grada Noma, gotovo svima prvo na pamet padne pas Balto, kojem je nekoliko godina kasnije podignut i spomenik u znak zahvale. 

Manje je poznato da ni Balto ne bi postao heroj kakvim se i danas smatra da nije bilo Leonharda Seppala i njegovog najvjernijeg psa Toga. Ovaj film je baziran na istinitoj neispričanoj priči, a naglasak je upravo na riječi neispričana. U utrci psećim zapregama sudjelovalo je ukupno 20 timova od kojih je 19 prešlo u prosjeku 31 milju, dok je samo jedan tim, onaj s Togom na čelu, prešao čak 264 milje.

Iscrpljeni od tolikog puta, Togo i Leonhard predali su serum drugoj zaprezi, pa je tako fotografiran pas koji je serum donio u grad i njemu su pripale sve zasluge, dok je Togo nepravedno ostao u sjeni.

Togo je film koji će vas nasmijati, rastužiti, ali i na najbolji način prikazati povezanost između psa i čovjeka. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.