Ratni heroji: Svi znamo za vojne pse, ali znate li da su postojale i vojne mačke?

 Foto: www.123rf.com

OPĆE je poznato da većina vojski širom svijeta u svojim postrojbama koristi pse koji se obučavaju za različite namjene. Ono što je manje poznato jest da su u ratovima širom svijeta sudjelovale i mačke.

Pišući o mačkama 'ratnim herojima' catingtonpost.com kao jednu od njih navodi mačka Hammera koji je zajedno s američkim vojnicima ratovao u Iraku 2004. godine. Glavni zadatak bio mu je čuvati skladišta hrane odnosno loviti miševe i štakore kako isti hranu ne bi zarazili.

Vojnici su mu bili toliko zahvalni da su ga proglasili počasnim članom. Hammer se vratio u SAD i živi u Koloradu, zajedno s jednim od vojnika s kojim je služio u Iraku.

Vjerojatno najodlikovaniji mačak koji je sudjelovao u ratu jest Simon koji je 1948. postao član britanske Kraljevske mornarice s kojom je ratovao u Kineskom građanskom ratu. Njegov zadatak također je bio ubijati miševe, štakore i brod čuvati od štetočina.

Koliki je bio njegov značaj za posadu pokazalo se u trenutku kad je ranjen. Dok se Simon liječio štakori su zarazili skladište hrane i 'pokvarili' ventilacijski sustav na brodu. Kad se vratio na dužnost trebalo mu je nekoliko tjedana da brod očisti od štetočina.

Za svoje zasluge odlikovan je Dickin medaljom, koju su prije njega uglavnom dobivali psi i golubovi pismonoše. Kad je uginuo Simon je pokopan uz sve vojne počasti.

Mačak Peebles također je služio u britanskoj mornarici, na brodu koji je sudjelovao u lovu na podmornice, a uz njega kao vojnu mačku catingtonpost.com navodi i mačka Saltyja koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio član američke obalne straže.

Mourka je pak mačka koja je u razdoblju od 1942 do 1943 na ruskom bojištu riskirala svojih devet života. Njezin zadatak bio je da iz rovova zapovjedništvu prenosi poruke o položaju njemačkih vojnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.