Studija dokazala: Posjedovanje kućnog ljubimca sprječava starenje mozga

Foto: Shutterstock

NOVA studija otkriva da posjedovanje kućnih ljubimaca dulje od pet godina može usporiti kognitivni pad kod starijih ljudi.

Tim sa Sveučilišta u Michiganu proučavao je više od 1300 ljudi prosječne dobi od 65 godina i otkrio da posjedovanje kućnog ljubimca dugoročno sprječava starenje mozga. Međutim, prednosti su bile značajnije za crnce, fakultetski obrazovane ljude i muškarce. Rezultati preliminarne studije trebali bi biti predstavljeni na 74. godišnjem sastanku Američke akademije za neurologiju, koji se održava u Seattleu u travnju.

"Prijašnje studije sugerirale su da veza čovjeka i životinje može imati zdravstvene prednosti kao što je smanjenje krvnog tlaka i stresa. Naši rezultati sugeriraju da bi posjedovanje kućnih ljubimaca moglo biti i zaštita od kognitivnog pada", rekla je za SWNS autorica studije, dr. Tiffany Braley s Medicinskog centra Sveučilišta Michigan u Ann Arboru.

Svi sudionici istraživanja imali su prosječne kognitivne vještine na početku šestogodišnjeg istraživanja. Istraživači su koristili podatke iz studije o zdravlju i mirovini Sveučilišta u Michiganu kako bi pogledali 1369 ljudi, od kojih je 53% posjedovalo kućne ljubimce, a 32% su bili dugogodišnji vlasnici kućnih ljubimaca, definirani kao oni koji su posjedovali kućne ljubimce pet godina ili više. 

Od sudionika studije, 88% su bili bijelci, 7% su bili crnci, 2% su bili Latinoamerikanci, a 3% su bili druge etničke pripadnosti ili rase. Istraživači su koristili kognitivne testove kako bi razvili složeni kognitivni rezultat za svaku osobu, u rasponu od nula do 27.

Nije poznato koji ljubimci najviše utječu na kognitivno zdravlje

Testovi su uključivali oduzimanje, brojanje i prisjećanje riječi. Istraživači su zatim usporedili složene kognitivne rezultate sudionika s godinama posjedovanja kućnih ljubimaca. Tijekom šest godina kognitivni rezultati sporije su se smanjivali kod vlasnika kućnih ljubimaca, a razlika je najveća kod dugoročnih vlasnika kućnih ljubimaca.

Uzimajući u obzir druge čimbenike za koje se zna da utječu na kognitivne funkcije, studija je pokazala da su dugoročni vlasnici kućnih ljubimaca u prosjeku imali kognitivne rezultate koji su u šest godina bili 1.2 boda viši od rezultata onih koji nisu vlasnici kućnih ljubimaca.

Istraživači su otkrili da su kognitivne prednosti povezane s dugotrajnim posjedovanjem kućnih ljubimaca značajnije za odrasle crnce, fakultetski obrazovane odrasle i muškarce. Braley je rekla da je potrebno više istraživanja mogućih uzroka ove povezanosti.

"Budući da stres može negativno utjecati na kognitivne funkcije, potencijalni učinci smanjenja stresa zbog posjedovanja kućnih ljubimaca mogli bi pružiti vjerojatan razlog za naše nalaze", rekla je.

"Kućni ljubimac također može povećati tjelesnu aktivnost, što bi moglo biti od koristi za kognitivno zdravlje. Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili naši rezultati i identificirali temeljni mehanizmi za ovu povezanost", dodala je.

Studija nije pokazala koji su kućni ljubimci najbolji za sprječavanje propadanja mozga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.