Saznaj što sve tvoj pas zapravo zna o tebi

123rf.com

SIGURNI smo da si se bar jednom pitao što li sve tvoj pas zna o tebi. Doživio si bar jednom da osjeti tvoju tugu i ponaša se drugačije prema tebi zbog toga. No ta pitanja sigurno idu korak dalje. Svaki vlasnik ponekad poželi ući u glavu svog ljubimca. Iz magazina Pas kažu da osim što psi imaju superiorna čula u odnosu na nas, oni nas i čitaju kao otvorenu knjigu. Evo što sve ta četveronožna čuda znaju o nama. 

Nejednakost

Istraživanja su pokazala da psi znaju i osjete nepravdu. Kada su u istoj prostoriji psima naredili da izvrše zadatak te nagradili samo dio njih za ono što su napravili, dogodilo se nešto nevjerojatno. Psi koji nisu bili nagrađeni za izvršen posao, prestali su slušati naredbe jer su shvatili da nisu jednako tretirani kao i oni koji su nagradu dobili. 

Laž

Znanstvenici sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti proveli su istraživanje u koje su uključili 13 pasa istreniranih da mirno leže u MRI uređaju kojim su im skenirali mozak. Lijeva polutka mozga obrađuje riječi, dok je desna zadužena za obradu intonacije kojom se riječi izgovaraju. Nakon što obje polutke obave svoj posao, pas donosi zaključak ima li izgovoreno smisla ili ne. Primjerice, ako psu kažete da je dobar, ali neutralnom ili negativnom intonacijom, on će razumjeti što ste mu rekli, ali i znati da pritom vjerojatno niste iskreni! Sukladno tome će i reagirati.

Raspoloženje

Svatko tko ima psa zna da njegov ljubimac osjeti svaku njegovu promjenu raspoloženja. Vlasnici su pravi dokaz za to da psi primjećuju osjećaje ljudi. Ako si tužan, pas će to pokušati promijeniti i pokušat će te utješiti na svoj način. Ako si nervozan, tvoja će nervoza prijeći na tvog psa. To su dokazali i brojni treneri pasa koji su primijetili da promjene u njihovom rasploženju utječu na rezultate natjecanja. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.