Šarmantni baseti

Foto:123rf.com

ŠARMANTNI kratkonogi Baset nekada je bio odličan gonič zečeva i sitne divljači, a danas je većinom obiteljski pas. Samo vlasnici ove pasmine znaju koliko je zabavno i opuštajuće imati baseta za kućnog ljubimca. Najraniji poznati opisi kratkonogih lovačkih pasa datiraju još iz starog Egipta. Baset se prvi put spominje u francuskim spisima iz 16. stoljeća kao lovački pas na jazavce.

Pasmina je ime dobila po francuskoj riječi „bas“ koja znači malo stvorenje ili patuljak. Baset današnjih karakteristika nastao je u Velikoj Britaniji sredinom 19. stoljeća križanjem normandijskog baseta sa psom sv. Huberta. Odgajan je za lov u gustim šikarama, nisko uz tlo. Nekada su bili izvrsni lovački psi, ali tijekom godina postali su teži, duži i niži. Baseti lakših kostiju i dužih nogu mogu uspješno prolaziti radne ispite i vjerno služiti u lovištu, kratkonogi i teži se danas manje koriste za lov, no i dalje su vrlo okretni. Izgled baseta je vrlo karakterističan.

Pasminu odlikuju kratke noge, dugo krupno tijelo, višak kože i duge uši. Viseća koža na glavi doprinosi tužnom, odnosno sjetnom izrazu očiju pa mnogi vlasnici tvrde da je to dodatni šarm baseta i tajna popularnosti ove rase. Karakterom su vrlo mirni i više-manje lijeni psi. Vrlo su odani svojim vlasnicima, a kako su odgajani kao psi za čopore, vole biti u društvu svoje obitelji.

Nisu baš sretni kada ostanu duže vremena sami, pa se pobrinite zabavite ga s nekom interaktivnom igračkom kako ne bi dobili od susjeda opomenu da vam pas neprestano laje i cvili. Osim toga, ako mu je dosadno postat će destruktivan, a narodna poslovica kaže da je bolje spriječiti nego liječiti. Većina baseta se dobro slaže s drugim kućnim ljubimcima, ali to nije uvijek pravilo. Kao što smo već napisali, mana im je što su tvrdoglavi, no vrlina im je što brzo uče, skoro pa nikada ne izražavaju agresiju niti plahost, nisu zlopamtila, ali kada je potrebno, zauzet će stav.

Baseti su skloni debljanju, pa svakako pripazite na prehranu i obavezno više puta dnevno provedite u šetnji, od kojih neka barem jedna bude duža od sat vremena. Ako smatrate da možete biti tvrdoglaviji od baseta i da ste spremni na psa s lovačkim genima, uživajte s novim najboljim prijateljem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.