Portugalski vodeni pas je idealan kućni ljubimac. Saznajte više o njemu

123rf.com

PORTUGALSKI vodeni pas pasmina je podrijetlom iz portugalske regije Algarve. Tamo su ovi psi uzgajani kako bi pratili portugalske ribare na brodićima. Osim što odlično plivaju, sposoban je uhvatiti ribu koja je pobjegla iz mreže te ju izvlačiti iz vode.

Kako je ribolov s vremenom postajao moderniji, a ribari takve vrste gotovo nestali, početkom 20. stoljeća čovjek po imenu Vasco Bensuade odlučio je spasiti pasminu. Osnovao je klub Portugalskog vodenog psa te odredio standard pasmine. Danas su ovi psi, iako rijetki, omiljeni kućni ljubimci i odani prijatelji.

Imaju prekrasnu gustu i svilenkastu dlaku, iako ih većina vlasnika šiša na kratko. Postoje dvije verzije dlake, duga i valovita te kratka i kovrčava. Visina im je od 43 do 57 centimetara, a teški su od 16 do 27 kilograma.

Vrlo su inteligentni i hrabri te nisu skloni agresiji, zato se ne morate bojati ako imate djecu doma. Prihvatit će druge životinje bez problema i vrlo rijetko laju.

Portugalski vodeni pas gubi jako malo dlake i zato je dobar izbor za alergičare. Vrlo su aktivni pa će se lako uklopiti u aktivne obitelji s djecom. Jednako se odnose prema svima i nemaju omiljenog člana obitelji. Ako vas nema često doma, možda biste trebali razmisliti još jednom jer ovi psi ne vole samoću. U slučaju da se to dogodi, mogu postati destruktivni.

Vrlo su uredni i čisti te nemaju neugodan miris, kao što je to slučaj kod većine pasa. Životni vijek ove pasmine je od 12 do 15 godina i izuzetno su otporni na bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.