Piton Johan i ženka Jaca pare se već osam dana u Zagrebačkom zoološkom vrtu

Foto: Press

U ZAGREBAČKOM zoološkom vrtu u tijeku je zanimljiv događaj.

Naime, zeleni piton Johan i njegova ženka Jaca borave u uredu ravnatelja gdje se ne odvajaju jedno od drugog već osam dana - u tijeku je sezona parenja.

"Pitoni se pare u zimskim mjesecima, a potiče ih niska temperatura. Johana smo privremeno smjestili u moj ured, a onda smo mu doveli Jacu. Inače, sama kopulacija traje između 30 minuta i dva sata, no Johan i Jaca ne odvajaju se jedno od drugoga već osam dana", kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

"Ženka bi nakon šest do osam tjedana od parenja trebala poleći 10 do 20 jaja u duplju drveta, odnosno u kućicu u terariju. Tijekom cijele inkubacije ženka ostaje omotana oko legla i kontrakcijama mišića blago podiže temperaturu legla. Cijelo to vrijeme ona se ne hrani. Ženka nastavlja brigu o jajima sljedećih 39 do 60 dana, sve dok se mladi ne izvale, kada njezina briga prestaje", pojašnjava ravnatelj.

Kad se izlegu, mladi su dugi oko 30.5 cm te su ili crveni ili žuti. Sazrijevanje može potrajati i nekoliko godina, a promjena boje u zelenu javlja se već sa šest mjeseci ili godinu dana. Mužjaci postaju spolno zreli s oko dvije i pol godine, a ženke s oko tri i pol godina.

Pitoni u divljini žive oko 15 godina, a u zoološkom vrtu mogu doživjeti i 20 godina.

Iz Zagrebačkog zoološkog vrta se nadaju kako će posjetitelji plod ljubavi Johna i Jace moći vidjeti već krajem ove godine.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.