Zlatni retriver: Zanimljivosti o pasmini koja je ´ovisna o igri´

 Foto: www.123rf.com

ZLATNI retriver spada među najpopularnije pasmine pasa na svijetu, uključujući i Hrvatsku.

Za sve vas koji razmišljate o zlatnom retriveru kao kućnom ljubimcu pripremili smo 'vodič kroz pasminu' odnosno zanimljivosti koje bi svaki potencijalni vlasnik zlatnog retrivera trebao znati.

Opis i povijest pasmine

Zlatni retriver prepoznatljiv je po snažnoj građi tijela prekrivenog dugom 'valovitom' dlakom ispod koje se nalazi vodootporna podlaka. Prema kinološkim standardima dozvoljene su zlatna ili 'krem' boja'.

Riječ je o pasmini čiji se počeci vežu uz viktorijansko doba u Velikoj Britaniji ( sredina 19. do početka 20 st.), a nastala je iz potrebe za lovačkim psom koji se jednako dobro snalazi u potrazi za divljači na nepristupačnim terenima na kopnu, ali i u vodi kako bi iz iste lovcima donosili plijen.

Izvorno lovački pas, zlatni retriver danas se najčešće koristi kao 'običan ljubimac', a poznati su i kao psi tragači i terapeutski psi.

Zlatni retriver kao kućni ljubimac

Kao što smo već pisali zlatni retriver trenutno je najpopularniji pas u SAD-u, a sudeći prema brojnosti u parkovima za pse i gradskim livadama uopće ne sumnjamo kako je slična situacija i u Hrvatskoj.

Popularnost mogu zahvaliti izgledu, ali i karakteru. Riječ je o prilagodljivom psu 'nježnog' karaktera koje je lako trenirati. Obožava igru, a uz pravilnu socijalizaciju i odgoj zlatni retriver odlično će se slagati sa svima - djecom, nepoznatim ljudima, mačkama i ostalim životinjama.



Za retrivere kažu da su hiperaktivni. To znači da bi vam zanemareni zlatni retriver mogao stvarati probleme jer ako mu zabavu ne pronađete vi, pronaći će si je sam.

Trčat će za biciklistima, mačkama, pticama, uništavati namještaj, kopati rupe i raditi slične neželjene aktivnosti.

Da se to ne bi dogodilo ne zaboravite na njegovu izvornu ulogu. Sve što su im nekad omogućavali lovci isto im morate omogućiti i vi. Konkretno, to znači da je zlatni retriver pas pun energije koju negdje mora potrošiti.

Ako volite duge šetnje ili tražite partnera za trčanje/vožnju biciklom ili pak psa koji će bit 'ovisan' o igri i trčanjem za lopticom zlatni retriver je idealan pas za vas. Iako će najsretniji bit u kući s mogućnošću izlaska u dvorište, pas će se bez problema prilagoditi na život u stanu (pod uvjetom da mu omogućite sve navedeno).

Vlasnik ste zlatnog retrivera?

U komentarima ispod članka podijelite s nama vaša iskustva, a želite li da vas pas bude dio ovog članka njegovu 'fotku' pošaljite nam u 'inbox' Facebook stranice Index Ljubimci.

Fotografije zlatnih retrivera čitatelja:



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.