Ovoj vrsti dali su ime Mate Parlov, a mnogi će od nje bježati u strahu

Ilustracija: 123RF (na fotografiji nije spomenuti pauk)

Tri nove vrste podzemnih pauka iz Hrvatske i Italije opisao je tim međunarodnih specijalista, a jedna, malo veća od tri milimetra, toliko ih se dojmila svojom robusnošću da su joj dali ime najpoznatijeg boksača u hrvatskoj povijesti Mate Parlova.

U nedavnom broju međunarodnog znanstvenog časopisa Systematics and Biodiversity opisane su vrste koje pripadaju rodu pauka Harpactea. Jedna od njih  potječe iz špilje u sjeveroistočnim talijanskim Alpama, a dvije iz nekoliko pećina na Biokovu.

Autori članka su Leonardo Platania sa Sveučilišta Pompeu Fabraiz Barcelone, Miquel Arnedo sa Sveučilišta Barcelona i Martina Pavlek s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. U svom su istraživanju  analizirali postojeće vrste i doveli u pitanje određenje 250 godina poznate skupine.

Pauk Salvatoreova harpaktea (Harpactea salvatorei) pronađen je u pećini Grotta della vecchia diga u talijanskoj općini Barcis. Daminijeva harpaktea (Harpactea damini) nađena je u jedva nešto dužoj od 100 metara Jujnovića pećini na Biokovu.

Treći je pronađen u jami Biokovka, a upravo on nosi ime boksača Mate Parlova, europskog i svjetskog prvaka te zlatnog olimpijca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.