Orijentalna ljepotica: Tonkinška mačka

Foto:123rf.com

TONKINŠKA mačka nastala je križanjem sijamske i burmanske mačke. Kao pasmina priznata je 1991. godine. Ime su dobile prema jeziku kojim se govori u regiji Tonkin u Sjevernom Vijetnamu, ali ova vrsta izvorno potječe iz Kanade. Iako ima velike sličnosti sa sijamskom i burmanskom mačkom, Tonkinška mačka je pasmina za sebe, s vlastitom osobnošću i izgledom. 

 
Ova mačka je mršava, ali snažna i često se čini da je puno nježnija nego što je. Imaju trokutast oblik lica, sličan onom sijamske mačke, iako im oblik lica nije toliko izražen kao kod sijamskih rođaka. Imaju velike, široko postavljene uši i ovalne šape, koje se izgledom i oblikom razlikuju od šapa drugih mačaka. 
 
Krzno im može biti u jednoj boji kao kod burmanske malke ili jednobojno sa šapama, njuškom i repom u drugoj boji kao kod sijamske mačke. 
 
Tonkinška mačka spoj je najboljih osobina sijamske i burmanske mačke. Poznate su po blagoj naravi i snažnoj vezi s vlasnicima, visoke inteligencije. Poznate su po specifičnom mijaukanju, neki kažu kvakanju. Ove mačke su vokalne i ne boje se iskazati svoje želje mijaukanjem. 
 
Ove mačke su aktivne i zahtijevaju mnogo stimulacije i igre. Izuzetno su privržene i najviše vole sjediti ili spavati kraj svoje omiljene osobe. Dobre su za suživot sa drugim životinjama kao i sa djecom koja su mirna. 
 
Tonkinške mačke su pasmina koja dugo živi. Iako su njihova legla mala, ove mačke nisu sklone nasljednim bolestima. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.