Muškarac spašava morske kornjače od patnje i vraća ih u more

VITIČARI su morski rakovi koji se vole pričvrstiti za tvrde površine poput stijena i brodova. Međutim, ponekad svoj dom pronađu i na morskim kornjačama. Jedan vitičar neće nanijeti štetu, štoviše, neće biti ni primijećen, ali ako ih se previše smjesti na oklop kornjače, to može uzrokovati ozbiljne probleme i patnju za životinju. Srećom, čovjek poznat kao Chika Boy na Šri Lanki pomaže lokalnim kornjačama i uklanja vitičare s njihovih oklopa. 

Pokazao je kako to čini u snimci nedavno objavljenoj na YouTubeu. Iako nije očito da kornjača pati, mali rakovi ponekad mogu dovesti do infekcije, otežati prehranu, pa čak mogu uzrokovati i slab vid kornjače.

"Kad je preopterećena, kornjača se ne može pravilno kretati i plivati. Tada postaje sporija nego inače zbog povećane težine na oklopu i teško joj je tražiti hranu", objašnjava Chika Boy.

"Također, ako su vitičari pričvršćeni blizu kornjačinih očiju, utječu na njezin vid. Štetni su i ako su blizu usta jer neće moći pravilno jesti", dodaje. 

Chika Boy koristi poseban nož kojim pažljivo skida vitičare s oklopa. Neke je lakše ukloniti, neke teže, ali na kraju je uspio maknuti sve. Zatim vraća kornjaču na plažu odakle ona sretno juri prema moru. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.