Mogu li mačje buhe gristi ljude i kako ih se riješiti?

Foto: 123 rf

ČAK i ako imate isključivo kućnu mačku, to ne znači da je ona pošteđena buha.

A ako spadate u onu skupinu vlasnika, koji se pitaju "mogu li mačje buhe gristi ljude?", odgovor je potvrdan. To i jest razlog zašto biste se trebali boriti svim raspoloživim sredstvima da ih potpuno istrijebite. Evo što morate znati.
 
Najčešći simptomi da vaša mezimica ima buhe:
 
1. Stalni svrbež.
 
2. Lizanje i grickanje.
 
3. Gubitak dlake, na područjima oko leđa i repa.
 
4. Crvena iziritirana koža.
 
Buhe provode samo 5 posto vremena hraneći se i razmnožavajući na mački, dok ostatak vremena borave u njezinoj okolini. Borba može biti teška i dugotrajna, ali upravo zbog ovog podatka, vrlo je važno da ih uklonite s vašeg ljubimca, ali i iz svoje okoline, odnosno tepiha, kreveta, jastuka i slično.

Kako ih se učinkovito riješiti s mačke?
 
Na tržištu danas postoje brojni proizvodi, koji pomažu vašoj mački da se riješi buha. To mogu biti razni šamponi, ampule, sprejevi i ogrlice, a vi se možete savjetovati sa svojim veterinarom oko toga što bi bio najbolji izbor za vašeg ljubimca, ovisno o stupnju njihove invazije na njemu. Ako imate više mačaka, tretirajte ih kao da sve imaju buhe, a ne samo jedna. Također, nipošto nemojte koristiti sredstva namijenjena uklanjanju buha kod pasa, jer ona bi mogla naškoditi vašoj mački. U ranijim stadijima njihove pojave, sredstvo možete napraviti sami, a ovdje pogledajte što vam je za to sve potrebno.
 
Važno je da zapamtite da ugrizi buha nisu nužno bezopasni, ni za vas ni za vašeg ljubimca. Pretjerani broj ugriza, može uzrokovati anemiju kod kućnih ljubimaca, a ne zaboravite ni da buhe često nose svoje parazite te mogu širiti trakavicu.
 
Rješavanje buha iz kuće?
 
Kao prvo, redovito usisavajte svoj životni prostor, posebno ona mjesta na kojima vaša mačka najčešće boravi te mračna i topla mjesta koja buhe obožavaju, a sve materijale koje možete prati u perilici rublja (navlake, deke, posteljina, jastuci, ručnici), perite jednom tjedno na najvišoj mogućoj temperaturi.
 
Nakon usisavanja, pošpricajte sva mjesta sredstvom za dezinfekciju.
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.