Kako spriječiti gojaznost kod mačaka?

Foto: 123 rf 

PREKOMJERNA težina i gojaznost je sve češći problem mačaka i prvenstveno je zdravstveno pitanje. Ako mislite da je i vaša mačka pod rizikom od prekomjerne težine ili gojaznosti, ovih nekoliko savjeta vam može pomoći da do toga ne dođe.

Mjerite hranu
 
Određivanjem obroka onako od oka, odnosno količine hrane, možemo nanijeti više štete mački nego koristi. Pitajte veterinara koliko je hrane dovoljno vašem ljubimcu. Zatim, uz pomoć posude za mjerenje, mački dajte samo dnevno preporučenu dozu hrane – ne manje, ne više! Također, poslije određenog vremena, ponovno s veterinarom provjerite da li je ta ista količina dovoljna. Ako ste mački davali određenu količinu tijekom prošle godine, ne znači da će i ubuduće biti dovoljno.
 
Umjereno s poslasticama
 
Vlasnici mačaka često padaju u zamku, pa kada se osjećaju krivima zbog nedovoljno provedenog vremena s ljubimcem, zadovoljavaju ih poslasticama. Naravno, poslastice ne treba isključiti iz prehrane mačke, već ih treba koristiti umjereno. 
 
Razmislite o prelasku na konzerviranu hranu
 
Metabolizam mačke funkcionira drugačije nego kod ljudi ili pasa. Zato, kada već dođe do gojaznosti, ne postoji jednostavni način da se težina reducira. Zato veterinari često preporučuju konzerviranu hranu. 
 
Naravno, sve nedoumice koje imate oko prehrane i težine mačke, možete riješiti s veterinarom.

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.