Engleski seter: Tražite obiteljskog psa za duge šetnje? S njim nećete pogriješiti

 Foto: www.123rf.com

ENGLESKI seter jedna je od najcjenjenijih lovačkih pasmina na svijetu, ali i odličan izbor za sve koji traže obiteljskog psa za djecu. Ipak, poput svake pasmine i oni imaju neke specifičnosti na koje treba obratiti pažnju.

Za sve koji razmišljaju o engleskom seteru pripremili smo kratak vodič kroz pasminu.

Preci današnjih engleskih setera nastali su u Francuskoj (početkom 16. stoljeća), križanjem francuskog i španjolskog pointera. Smatra ih se jednom od najstarijih lovačkih pasmina, koja je u lovu na ptice sudjelovala prije izuma puške za lov, još dok su se one lovile mrežama. Njihov zadatak bio je pronaći ih te uz pomoć čovjeka natjerati da odlete ravno u mrežu.



Za razvoj pasmine kakvu znamo danas najzaslužniji je uzgajivač Edward Laverack koji je od tih pasa početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji krenuo sa standardiziranjem pasmine.

Engleski seter danas je prepoznatljiv po elegantnom izgledu koji može zahvaliti atletskoj građi tijela i dugoj blago valovitoj svilenkastoj dlaci. Iako mogu biti jednobojni (što je rijetkost) i trobojni (crna-bijela i boja paleži) u većini slučajeva engleski seteri su dvobojni (crno -bijeli, narančasto - bijeli, žuto-bijeli).

Najzastupljeniji su kao lovački psi, ali budući da je riječ o nježnim i mirnim psima jednako dobro se snalaze i u ulozi obiteljskih pasa. Pritom mislimo na obitelji koje često borave na otvorenom i imaju vremena za duge i aktivne šetnje.

Naime,engleski seteri su puni energije i ako je ne potroše mogu postati destruktivni što će iskazivati uništavanjem namještaja, bježanjem iz dvorišta, kopanjem rupa, pretjeranim lajanjem i sličnim ponašanjima.

Budući da imaju izražene lovačke instinkte obavezno ih trebate naučiti da bespogovorno slučaju sve vaše naredbe, pogotovo one kojima ćete ih spriječiti da ne trče za mačkama i pticama jer natjeravajući ih mogu završiti pod kotačima automobila.

Prilikom rada koristiti isključivo pozitivne metode bez bilo kakvih fizičkih korekcija i/ili vikanja na psa. Kao i kod svakog dugodlakog psa i kod njih je održavanje dlake zahtjevnije.

Budući da je više glava pametnije od jedne pozivamo vas da u komentarima podijelite vaša iskustva s bulmastifima.

Pasmine pasa - zanimljivosti:

Alpski brak jazavčar

Bulmastif

Bostonski terijer

Francuski buldog

Američki stafordski terijer

Bull terijer

Presa Canario

Cane corso

Kangal

Tibetanski mastif

Čivava

Dalmatinski pas

Chow chow

Zlatni retriver

Njemački ovčar

Belgijski ovčar

Velški korgi

Mali međimurski pas

Čehoslovački vučji pas

Sarloški vučji pas

Tosa Inu

Rotvajler

Američka akita

Jack/Parson Russell terijer

Dogo argentino

Aljaški malamut

Sibirski haski

Akita

Border Collie

Bigl

Škotski ovčar

Cavalier King Charles španijel

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.