Dogo argentino: Pas prijatelj djece i obitelji! Ali važno je znati ...

 Foto: www.123rf.com

ARGENTINSKI pas, na ovim prostorima poznatiji pod nazivom 'Dogo argentino' sve je češći ljubimac u Hrvatskoj.

Prepoznatljiv je po atletskoj građi tijela prekrivenog gustom bijelom dlakom, a na ljude koji ga vide prvi put argentinski pas ostavlja 'opasan' dojam.

Je li argentinski pas opasan?

Ne, ali ima sve predispozicije da to postane. Moloss.hr navodi kako je Dogo argentino pas u kojem su uspješno spojene mnoge suprotnosti: trkač na duge staze i sprinter, nemilosrdni lovac i kućni ljubimac.

Vlasnik ovakvog psa mora u njega uložiti puno truda (a ponekad i živaca), znati puno o pasmini , njenoj povijesti, namjeni i ponašanju ali konačna nagrada vrijedi truda: prijatelj koji vam se stvarno zna “uvući pod kožu.”

Povijest pasmine

Razmišljate li postati vlasnik Dogo argentina trebate znati da se njegov daljnji rođak (pas iz Cordobe) koristio kao pas za borbe. Sve dok navedenu (danas izumrlu) pasminu Argentinac Antonio Nores Martinez nije odlučio pretvoriti u lovačkog psa.

Kako navodi moloss.hr osnovni problem s precima današnjeg argentinskog psa bila je njihova agresivnost prema drugim psima, ali i domaćim životinjama. Zato se krenulo sa stvaranjem 'novog' argentinskog psa.

Cilj je bio ukloniti sve negativne karakteristike 'pasa iz Cordobe', zadržati pozitivne te istima dodati osobine lovačkih pasa ( njuh i sposobnost dugotrajnog trčanja). Naime, pse se koristilo u lovu na pume i divlje svinje.

Dogbreedinfo.com navodi kako su u razvoju pasmine kakvu znamo danas korišteni Pirinejski pas, irski vučji hrt, pointer, njemačka doga, bordoška doga, bokser, španjolski mastif, buldog, bulterijer i već spomenuta, danas izumrla pasmina 'psa iz Cordobe'. Križanjem i stoljetnom selekcijom dobiven je argentinski pas kakvog znamo danas.

Zanimljivosti o pasmini


Dogo argentino je vrlo inteligentan i snažan pas izuzetno privržen obitelji, uključujući djecu s kojom se obožava igrati.

To će bit samo ako se na vrijeme krene s pravilnom socijalizacijom jer prepustite li tako snažnog psa s visokom tolerancijom na bol njegovim instinktima moglo bi bit problema. Primjerice, pasmina je to ss izraženim plijenskim nagonima.

To znači da se argentinskog psa od malena treba privikavati na mačke i manje pse jer bi ih u suprotnom u kasnijim fazama života mogao doživljavati kao plijen.

Dogo argentino u pravilu sam po sebi nije agresivan pas, ali kao potencijalni vlasnik uvijek na umu trebate imati kako je to snažan i eksplozivan pas svjestan svoje snage koji u interakciji s drugim psima, pogotovo dominantnima može stvoriti puno problema.

Već smo naveli kako se Dogo argentino kroz povijest koristio kao lovački pas. Kao ljubimcu za društvo lov mu morate nadomjestiti s puno kretanja i različitih zanimacija.

Česta greška vlasnika početnika je što pasminu pokušavaju 'pokoriti'. Kod Dogo argentina kažnjavanjem ćete postići suprotan efekt od željenog.

Razmišljate li o obiteljskom psu za djecu? Važno je znati

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.